Doorgaan naar artikel

Goede consumptie, maar kooi snoeihard onderuit

Foto: Henk Riswick

Foto: Henk Riswick

Als de diverse pieken en opvallende dalen tegen elkaar worden weggestreept, beleefde de eiermarkt gemiddeld genomen een prima week.

Tegenover een goede vraag vanuit de retail, staat volgens pakstations een ruim aanbod aan eieren. Pluimveehouders hebben daarentegen de indruk dat pakstations de eieren maar wat graag ophalen op hun bedrijven.

Nog steeds is er een verschuiving van afzet als losse eieren naar de horeca naar klein-verpakt voor de retail. De piek is alleen wel minder hoog dan voorgaande weken. Consumenten hebben door dat eieren voldoende beschikbaar blijven, dus is de hamsterwoede bedaard.

Scharrel stabiliseert, kooi glijdt hard onderuit

De noteringen hebben daarmee ook hun piek bereikt en stabiliseren. Bruine scharreleieren van 62/63 gram leveren € 0,03 in, volgens de NOP-richtpijs en komen daarmee op € 8,20 per 100. Witte eieren van dat gewicht winnen nog een cent en komen op € 7,97 per 100. Bruine M-en stijgen op de Duitse WeserEms € 0,03 naar € 8,88 terwijl witte M-en een stuiver bijboeken naar € 9,30 per 100. De spotmarkt in Barneveld noteert dan weer € 0,10 tot € 0,15 lager.

Echte verliezen worden geleden bij de kooi-eieren. Doordat de horeca grotendeels gesloten is en ook de export van eieren moeizaam verloopt, gaat de eierbehoefte van de verwerkende industrie snoeihard onderuit.

Zelfs kokers, die normaal kort voor Pasen graag een extra partijtje afnemen, doen nu het tegenovergestelde. Er zijn er die eieren aanbieden. De dalende prijslijn zet deze week versneld door. De NOP-richtprijs stort omlaag naar € 0,746. Daarmee is de prijs in 3 weken tijd ruim een kwart gedaald.

Eindsprint naar Pasen

Traditioneel is het alle zeilen bijzetten op de eiermarkt in de laatste dagen voor Pasen. Toch vinden verschillende marktdeelnemers het lastig om een goede prognose te geven voor volgende week. Dit jaar is alles anders. De coronamaatregelen overvleugelen het Paasfeest, al zal menigeen het thuis proberen extra gezellig te maken en ook dan ontbreken eieren niet. De bestellingen voor het begin van de week zijn in ieder geval hoopgevend, aldus handelaren en pakstations.

De mooie markt, met vasthoudende prijzen zal naar verwachting ook na Pasen voor consumptie-eieren aanhouden. Zeker voor de wat luxere soorten als biologisch en vrije uitloop. Deze lijken te profiteren nu consumenten die bewust voor dit ei kiezen meer thuisconsumptie hebben.

Zorgen zijn er over de prijsval bij kooi-eieren. Daar zal het niet mogelijk zijn om de prijs vast te houden en dat terwijl het huidige prijsniveau al onder kostprijs ligt. Een goede afzet van kooi-eieren legt een stevige bodem in de markt van scharreleieren, maar nu is het tegenovergestelde aan de hand.

Prognose: scharrel: stabiel tot licht dalend, kooi: zware prijsdruk.

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin