Doorgaan naar artikel

Goede EU-export prikkelt tarweprijs

Foto: Peter Roek

Foto: Peter Roek

De goede export van tarwe vanuit de Europese Unie stimuleert de prijs van tarwe.

Voor maaltarwe staat het eerst aflopende contract op de termijnmarkt in Parijs op € 180,25 per ton. Daarmee staat het eerst aflopende contract weer op het niveau van eind oktober. De graanbeurs in Groningen noteert al drie weken stabiel op € 175 per ton voor voertarwe. Wat dat betreft is wat beweging op de Europese markt wel goed. Alles wat geëxporteerd wordt, is voor de binnenlandse markt op de korte termijn gunstig, die granen zitten de lokale markt dan niet in de weg. Het aanbod is nog steeds vrij klein en de vraag is vaak voor levering in november. Op de langere termijn is de vraag vanuit de industrie redelijk stil. De graanmarkt is daarmee overzichtelijk en er gebeurt niet veel, wat vaker deze tijd van het jaar het geval is.

Goede EU-uitvoer

De uitvoer van Europese tarwe is vanaf het begin van het seizoen met ruim de helft (+56%) gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Seizoen 2019-’20 is tot dusver 10,3 miljoen ton zachte tarwe afgezet. De gerstuitvoer ligt dit seizoen op 3 miljoen ton en voor mais is 1,4 miljoen ton afgezet.

De export van granen uit Oekraïne ook trekt aan. Volgens analisten is tussen 9 en 15 november 1,3 miljoen ton afgezet. Dat is een stijging van ruim 40% ten opzichte van de voorgaande week. De afzet van tarwe bleef stabiel, maar de maisverkoop verdubbelde tot bijna 790.000 ton. De afzet van granen in Rusland zakte begin november juist naar 556.000 ton. De week ervoor werd nog 810.000 ton granen afgezet. De oogstdruk in Oekraïne zet de prijzen van mais wat onder druk in Europa.

Voortdurende handelsoorlog

De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China blijft maar voortduren en de markt begint een beetje zijn geduld te verliezen. Deels hierdoor kwamen begin deze week de maisprijzen op de termijnmarkt in Chicago extra onder druk. Daarbij loopt de maisexport vanuit de Verenigde Staten enorm stroef.

Prognose: tarweprijs omhoog; mais onder druk.

Prijsinformatie over graan vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Annet Smale

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin