Goede exportvraag corrigeert EU-tarweprijs

05-02-2020 | |
Foto: EPA
Foto: EPA

De markt blijft wat onzeker door het coronavirus. Toch blijft de Europese exportvraag goed.

De tarwenoteringen op de termijnmarkt in Parijs daalden vorige week, maar deels omdat de Europese uitvoer goed doorloopt, corrigeert dat begin deze week de prijs. Het eerst aflopende maaltarwecontract (maart) steeg dinsdag 4 februari met € 1,25 naar € 190,75 per ton.

Productielocaties in China gesloten door coronavirus

Voornamelijk de Chinese economie wordt beïnvloed door het coronavirus. Verschillende productielocaties van fabrieken blijven tot 10 februari gesloten. En dat werkt ook door op de wereldeconomie. Volatiliteit blijft daardoor aanwezig op de markten.

Dalende graanprijzen op termijnmarkten

De lokale markten verlagen de prijzen deze week dan ook iets. De graanbeurs in Groningen verlaagde eerder deze week de voertarwenotering met € 1 naar € 183 per ton. Ook voor voergerst werd € 1 lager genoteerd op € 167 per ton. De interesse in aankopen liep vorige week terug, omdat prijzen op termijnmarkten daalden. De biedingen liepen daarmee ook terug.

EU exporteert meer tarwe en mais

De vraag naar tarwe vanuit Hamburg blijft goed. Ook Frankrijk heeft de eerste maand van dit jaar een goede export gedraaid, ondanks de stakingen in het land. In de periode juli 2019 tot en met 26 januari 2020 is bijna 16 miljoen ton Europese tarwe uitgevoerd, blijkt uit gegevens van de Europese Commissie. Dat is 69% meer dan in dezelfde periode een jaar eerder werd afgezet. De afzet van EU-mais is dit seizoen (tot en met 26 januari) met 2,5 miljoen ton meer dan verdubbeld (2019: ruim 15 miljoen ton).

Prognose: opwaartse prijsdruk.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer