Goede oogstopbrengsten drukken sojaprijzen

03-03-2020 | |
Oogst van soja. - Foto: Hans Prinsen
Oogst van soja. - Foto: Hans Prinsen

Goede oogstopbrengsten voor sojabonen in Zuid-Amerika hebben de prijzen voor sojaprijzen verder onder druk gezet.

Het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) verwacht een Braziliaanse oogstopbrengst van ruim 125 miljoen ton voor seizoen 2019-2020. Dat is bijna 7% meer dan het voorgaande seizoen werd geproduceerd.

Braziliaanse sojaprijzen onder druk

In Brazilië verloopt de oogst tot dusver prima, waardoor Braziliaanse sojaprijzen onder druk staan. Daarbij staat ook de markt voor oliezaden onder druk als gevolg van de algemene daling van de financiële markten. De dreiging van een vertraging van de wereldwijde economische activiteiten door het coronavirus sijpelt steeds verder door in de markten.

Maar de prijs voor soja kan ondersteuning krijgen, om verschillende redenen. Argentinië overweegt de exportheffingen te verhogen van 30% naar 33% voor sojabonen. Hierdoor kunnen andere afzetmarkten zoals de Verenigde Staten interessanter worden. Daarbij zijn de weersvooruitzichten voor de komende weken in Argentinië niet gunstig, en financiële onzekerheden kunnen daar de productie terugdringen.

Koolzaadprijs hard onderuit

Ook voor koolzaad is de prijs de afgelopen weken hard onderuit gegleden. De markt voor koolzaad is hard getroffen door onzekerheden omtrent het coronavirus. Dat komt omdat de koolzaadmarkt afhankelijk is van aardolieproducten. Het overaanbod zorgt voor een sterkere prijsvolatiliteit.

Daarnaast vallen de oogstverwachtingen van koolzaad dit seizoen in Europa tegen. Het Franse marktbureau Stratégie Grains heeft de koolzaadproductie in het Verenigd Koninkrijk met 200.000 ton verlaagd naar 17,9 miljoen ton. Eerder werd uitgegaan van een oogstopbrengst van 18,5 miljoen ton. Door de natte herfst is veel minder winterkoolzaad ingezaaid in de EU.

De lagere productie in Europa stimuleert de invoer van koolzaad uit Oekraïne. Oekraïne kan door een relatief kleine binnenlandse vraag en de geografische ligging aan de Europese importbehoefte voorzien. In seizoen 2019-2020 importeerde de EU tot dusver 4,3 miljoen ton koolzaad. Daarvan komt 2,8 miljoen ton koolzaad uit Oekraïne.

Het krappe Europese aanbod ondersteunt de koolzaadprijs, maar de koolzaadnotering op de termijnmarkt in Parijs daalt deze week verder door de prijsdruk bij aardolie en op de financiële markten.

Prognose: prijsdruk voor oliezaden.

Meer prijsinformatie over oliezaden vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur


Beheer