Goede oogstverwachtingen drukken sojaprijs

28-02 | |
Foto: Twan Wiermans
Foto: Twan Wiermans

De prijzen voor sojabonen staan onder druk, zowel op de korte als op de langere termijn.

De prijsindex van de IGC, een maatstaf voor de prijs van sojabonen in de wereld, daalde maandag 27 februari naar 299 punten (jaar 2000 = index 100). De tendens voor de sojabonenprijs is sinds eind februari dalend. Vergeleken met een jaar geleden staat de prijsindex 9% lager.

Brazilië verwacht recordoogst

De prijsdruk ontstaat mede doordat Brazilië een recordoogst verwacht en de Braziliaanse oogst vordert. Verder is het in Argentinië erg droog. Maar het gebrek aan vocht lijkt al in de marktprijzen te zijn opgenomen, waardoor de prijzen voor sojabonen niet verder stijgen. De Braziliaanse recordoogst zal naar verwachting groter zijn dan de tegenvallende Argentijnse oogstopbrengst. Daarbij kan een eventuele recordoogst in de Verenigde Staten voor extra prijsdruk zorgen op termijn.

Gebrek aan nieuws

Noteringen voor sojabonen op de termijnmarkt in Chicago staan ook onder druk door gebrek aan nieuws. Eind vorige week meldde het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) dat het Amerikaanse sojabonenareaal op 35,4 miljoen hectare wordt geraamd voor seizoen 2023-‘24. Dat is iets lager dan waarvan eerder werd uitgegaan. De productie wordt ingeschat op 122,7 miljoen ton en dat is vergelijkbaar met eerdere schattingen.

Vergeleken met seizoen 2022-’23 wordt de oogst in 2023-’24 5,5% hoger ingeschat en daardoor zal de eindvoorraad toenemen. Het is belangrijk te weten dat de prognose voor oogst 2023-’24 op basis is van vraag en aanbod en de daadwerkelijke oogstopbrengst. Weersomstandigheden kunnen nog sterk van invloed zijn op de uiteindelijke productie van sojabonen.

Palmolieprijzen in Maleisië

Aan de andere kant worden momenteel op de oliezadenmarkt palmolieprijzen in Maleisië ondersteund. Sinds begin februari zijn er zorgen over een krapper wereldwijd aanbod van palmolie en de vraag vanuit China en India trekt aan. Indonesië, de grootste producent van palmolie ter wereld, beperkt de uitvoer mede door overstromingen in het westen van het land. Ook de Maleisische palmolieregio’s kampen met overstromingen, waardoor schade aan de oogst wordt verwacht.

Prognose: prijsdruk.

Meer prijsinformatie over oliezaden vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer