Doorgaan naar artikel

Goede oogstvooruitzichten drukken graanprijzen

Foto: Canva premium

Foto: Canva

Op de fysieke markten zijn tarwenoteringen stabiel tot dalend.

De graanbeurs in Groningen hield deze week de voertarwenotering gelijk op € 213 per ton. Zowel kopers als verkopers waren terughoudend. De beurs in Middenmeer verlaagt de voertarwe notering met € 3 naar € 212 per ton.

Voor tarwe nieuwe oogst wordt flink lager genoteerd op € 192 (-€ 8). Daarmee zakt de notering onder de € 200 grens. Sinds juli 2021 heeft de tarwenotering niet meer op dit niveau gestaan. De oogstvooruitzichten in Europa blijven goed en dat drukt op de prijzen. Een andere reden van de prijsdruk is dat de afzet via de graancorridor over de Zwarte Zee traag verloopt. Maar aan de andere kant zullen Spanje, Portugal en in delen van Noord-Afrika in 2023-’24 hogere importbehoeften hebben door droogte.

Op de termijnmarkt in Parijs daalde het septembercontract op 30 mei naar € 220,25 per ton (-€ 5,50). Op de termijnmarkt in Chicago doken de tarwenoteringen na het pinksterweekend naar het laagste niveau sinds december 2020. Handelaren moesten na het lange weekend meerdere prijsdrukkende factoren verwerken.

Zo werd onder andere gereageerd op de lagere Russische tarweprijzen. In Rusland is de tarweprijs eind mei gedaald naar $ 230 per ton (€ 215). Het Russische marktbureau Ikar meldde 30 mei al de daling van $ 12 (€ 11). De oorzaak van de prijsdaling komt onder andere door de verlenging van de graandeal tussen Rusland en Oekraïne, een goed vooruitzicht van de oogstopbrengst voor 2023-’24 en de lichte daling van de internationale vraag.

Maisnoteringen in de plus

Voor het lange pinksterweekend sloten maisnoteringen op verschillende internationale termijnmarkten in de plus. De stemming was vriendelijk, dat kwam met name door weersvoorspellingen: Droogte in de Corn Belt – de regio in het midwesten van de Verenigde Staten waar de meeste mais wordt geproduceerd.

Een groot deel van de maisoogst in de VS wordt nu ingezaaid, ondanks het droge weer. Op 28 mei was 92% van het Amerikaanse maisareaal ingezaaid. Het meerjarengemiddelde ligt op 84% rond dezelfde peildatum. Op termijn wordt voor mais oogstdruk verwacht, omdat de tweede Braziliaanse maisoogst (safrinha) van het land komt. De safrinha-mais wordt in Brazilië na sojabonen gezaaid. De verwachting is dat deze safrinha-maisopbrengst goed is.

Prognose: prijsdruk granen.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Annet Smale

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin