Doorgaan naar artikel

Goede oogstvooruitzichten drukken op sojaprijs

Sojabonenoogst, enkele jaren geleden in Brazilië. Verwacht wordt dat er een topoogst aankomt en dat drukt de prijzen. - Foto: Reuters premium

Sojabonenoogst, enkele jaren geleden in Brazilië. Verwacht wordt dat er een topoogst aankomt en dat drukt de prijzen. - Foto: Reuters

De verergerde situatie in Oekraïne maakte dat prijzen op de internationale grondstoffenmarkten begin deze week stegen. Het conflict houdt de geopolitieke spanningen in de wereld gaande. De prijzen voor sojabonen reageerden met een lichte prijsstijging.

De prijsindex van de International Grains Council (IGC) zet de sojabonenprijsindex maandag 10 oktober op 295 punten. Dat is 1 punt hoger dan de voorgaande handelsdag. Vergeleken met een jaar eerder wordt zo’n 10% hoger genoteerd. De soja-prijsindex is een maatstaf voor sojaprijzen wereldwijd.

Gunstige oogstvooruitzichten

Over het algemeen staat er druk op de prijzen voor sojabonen, omdat wereldwijde oogstvooruitzichten gunstig zijn. In seizoen 2022-’23 wordt door de IGC een recordoogst verwacht van 387 miljoen ton sojabonen, mede door gunstige omstandigheden voor de aanplant in Brazilië. Later in het seizoen zal het weerfenomeen La Niña voor een derde jaar het weerbeeld gaan bepalen.

Marktbureau StoneX gaat momenteel voor komend seizoen uit van een Braziliaanse recordoogst van 154 miljoen ton sojabonen. Ter vergelijking vorig seizoen was dat 124 miljoen ton. De Zuid-Amerikaanse uitvoer wordt dan ook hoger ingeschat voor komend seizoen.

Minder Chinese vraag in VS

De Verenigde Staten verwachten een grotere voorraad per 1 september. Er is afgelopen maand veel soja vanuit Argentinië naar China gegaan. Mede daardoor is de Chinese vraag minder in de VS. Maar de koopinteresse vanuit China trok begin deze week wel aan voor de Amerikaanse markt. De verwachting is dat de Chinese invoer in het aankomende Wasde-rapport van het Amerikaanse landbouwministerie naar beneden wordt bijgesteld.

Prognose: sojaprijs redelijk stabiel.

Meer prijsinformatie over oliezaden vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin