Goede sojavraag doet prijs stijgen

De prijs van sojabonen blijft stijgen. De prijsindex van de International Grains Council (IGC) is de afgelopen week gestegen naar 190 punten op maandag 3 augustus (januari 2000 = index 100).

De IGC-prijsindex is een maatstaf voor sojaprijzen in de wereld. Een belangrijke oorzaak van de prijsstijging is dat de vraag vanuit China sterk is en dat bezorgt de sojaprijzen een opleving. Brazilië exporteert dan ook meer van sojabonen.

Koolzaadprijs iets omhoog

De goede Chinese vraag zorgt er ook voor dat de prijs van palmolie weer piekt. Hierdoor vinden koolzaadprijzen ook ondersteuning. Op de termijnmarkt in Parijs steeg de koolzaadnotering voor het eerst aflopende contract (november) begin deze week naar € 384 per ton. Daarmee is de prijsdaling van de voorgaande week hersteld.

Zwarte Zeegebied minder koolzaad

In het Zwarte Zeegebied is 75% van de koolzaad oogst gedaan, waarbij ‘slechts’ 1,8 miljoen ton is binnengehaald. Daarmee valt de opbrengst tot tegen en komt uit op de laagste in vijf jaar. Ook het oliegehalte valt dit seizoen tegen. De totale oogst lijkt op ruim 2,5 miljoen ton uit te komen.

Het Franse marktbureau voor de graansector, Stategie Grains, heeft de koolzaad oogstprognose voor Europa, inclusief Groot-Brittannië voor dit seizoen op 16,8 miljoen ton geschat. Door gunstige omstandigheden in Polen en Litouwen is de EU-oogstprognose voor koolzaad met 250.000 ton naar boven bijgesteld.

Prognose: opwaartse sojaprijs.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.