Spanning op aardappelmarkt neemt toe

17-01 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

De stemming op de aardappelmarkt is goed. Er is niet veel handel, maar goede aardappelen zijn niet makkelijk te vinden.

Grotendeels worden contracten afgehaald en daarbij meeleveraardappelen geleverd. De zoektocht naar kwalitatief goede aardappelen lijkt moeizamer te verlopen. Soms worden contractaardappelen naar voren gehaald of vullen mindere partijen een gat op. De verwachting is dat ergens in februari de mindere partijen weg zijn en prijzen harder kunnen stijgen. De termijnmarkt in Leipzig laat zien dat de spanning op de aardappelmarkt groter wordt en beweegt verder omhoog. Eind vorige week werd op € 21,90 per 100 kilo genoteerd voor het april 2022 contract en op maandag 17 januari opende de termijnmarkt gelijk op € 22 en tastte de mogelijkheden naar boven toe af.

PotatoNL noteert deze week weer hoger op € 15,50 tot € 20,25 per 100 kilo voor fritesgeschikte aardappelen, categorie 1.

Hogere cashsettlement

De inbreng voor de cashsettlement van alle vier de belangrijke aardappelproducerende landen (Frankrijk, België, Nederland en Duitsland) steeg 13 januari naar € 16,10 per 100 kilo. Sinds seizoen 2018-’19, toen door droogte de oogst tegenviel, heeft de cashsettlement niet meer zo hoog gestaan.

Het Duitse Reka verhoogde op 14 januari de Fontane-notering naar € 15,50 en voor Innovators werd op € 19 genoteerd. Het Belgische Belgapom liet de Fontane-notering op € 15 staan.

De aardappelmarkt blijft in ieder geval stevig aanvoelen. Er wordt volop gedraaid, omdat de wereldwijde vraag naar frites goed is.

Prognose: hogere aardappelprijzen.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer