Goede uien zijn goud waard

22-12-2022 | |
Voor goede uien worden zeer hoge prijzen betaald. - Foto: Ruud Ploeg
Voor goede uien worden zeer hoge prijzen betaald. - Foto: Ruud Ploeg

Het is een spannende tijd op de uienmarkt: de prijzen staan niet vaak op zo’n hoog niveau; uien zijn goud waard.

Eigenlijk alle telers die uien wilden verkopen, zijn daardoor wel overstag gegaan met een gedeelte. Er zijn ook telers die gokken op nog hogere prijzen.

De telersbeurs in Goes noteerde begin deze week al voor gele zaaiuien 60% grof op € 50 per 100 kilo. De beurs in Middenmeer en Emmeloord volgden ook. De beurs in Emmeloord noteerde in december 2018 voor uien 60% grof op € 50 per 100 kilo en sloot dat beursseizoen met € 68 (mei 2019). De telersbeurs in Goes noteerde toen vanaf oktober 2018 niet meer in verband met te weinig transacties.

Het extreem hoge prijsniveau komt mede omdat het uienareaal is gekrompen en de opbrengsten in heel Europa tegenvallen. Daarnaast zijn niet alle uien van uitmuntende kwaliteit, waardoor voor goede uien zeer hoge prijzen worden betaald.

Kerstdrukte voorbij

De traditionele kerstdrukte is geweest. De vraag naar Senegal loopt nog even door. Volgende week is het bij verschillende verwerkers en sorteerders wat rustiger zo tussen de feestdagen en dat past ook wel.

In het nieuwe jaar komt vanaf maart stapsgewijs aanbod vanuit onder andere Egypte, Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland op de Europese markt. Maar het duurt nog even voordat die periode aanbreekt.

Uienvoorraad niet groot

De uienvoorraad is dit seizoen namelijk niet groot en de vraag is wie er nog veel durft in te kopen op het huidige prijsniveau. Nu € 50 tot € 55 voor uien in januari wordt betaald bij de boer, moet de baalprijs ook stappen omhoog maken. Of verwerkers moeten middelen met de voorraad die ze eerder hebben ingekocht voor lagere prijzen. Het gaat mede daarom vanaf de tweede week van januari spannend worden hoe de uienmarkt en de daarbij behorende prijzen zich gaan ontwikkelen.

Weinig beweging in prijs rode uien

In de prijzen van gele uien zit meer beweging in dan voor de rode uien. De stappen die gele-uienprijzen hebben gemaakt, kan rood niet volgen. Er gebeurt wel wat handel in rode uien, maar het is eigenlijk heel rustig qua vraag. De noteringen staan voor verschillende maatsorteringen rode uien stabiel tussen € 26 en € 32 per 100 kilo op de beurs in Emmeloord.

Prognose: vaste stemming.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer