Goede voortgang inzaai wintergranen EU

23-11 | |
Ploegen en zaaien van wintertarwe. - Foto: Mark Pasveer
Ploegen en zaaien van wintertarwe. - Foto: Mark Pasveer

Het aanhoudend mooie herfstweer in de meeste delen van Europa zorgt ervoor dat akkerbouwers goed zijn gevorderd met de zaaiwerkzaamheden van de wintergranen.

Het mooie weer is ook gunstig voor de eerste groeiontwikkeling van de gewassen. Dat blijkt uit de novemberprognose van het Joint Research Centre (JRC), het wetenschappelijk bureau van de Europese Commissie. Daarbij waren de omstandigheden goed voor het oogsten van zomergewassen, waardoor sommige opgelopen vertragingen in oktober zijn ingehaald.

De meeste wintergranen zijn in het midden en noorden van Europa gezaaid en in Zuid-Europa verlopen die werkzaamheden goed bij gunstige weersomstandigheden. In de Benelux-landen kenden akkerbouwers wat vertraging door periodes met neerslag. Niettemin waren er genoeg mogelijkheden om het werk af te ronden. In Tsjechië, Slowakije, Zuid-Oekraïne en Noord-Roemenië zorgde droogte voor vertragingen bij het inzaaien van wintertarwe. Ook vertraagde de opkomst van het gewas.

Goede omstandigheden voor koolzaad

Het zaaien van koolzaad is op tijd afgerond onder goede omstandigheden in de belangrijkste productieregio’s. Behalve in Roemenië, daar liep het inzaaiwerk vertraging op door droogte. In de belangrijkste Europese koolzaadproducerende landen (Duitsland, Polen en Frankrijk) waren de omstandigheden over het algemeen prima, ondanks dat soms laat kon worden gestart met het zaaiwerk. De stand van de koolzaadgewassen lijkt tot dusver zeer goed.

Prijsinformatie over graan vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer overBeheer