Goede vraag aardappelen vanuit versmarkt

Een akkerbouwer toont de opbrengst van zijn Bintjes. - Foto: Jan Willem Schouten
Een akkerbouwer toont de opbrengst van zijn Bintjes. - Foto: Jan Willem Schouten

De vraag naar Bintjes is goed, waardoor het Belgische Belgapom de waarnemingsprijs voor Bintjes 15 oktober met € 1 verhoogde naar € 13 per 100 kilo.

Belgische schillerijen vragen, maar het aanbod is niet groot. En Bintjes zijn dit seizoen kwalitatief beter dan Fontanes en Challengers waardoor de waarnemingsprijs omhoog ging.

De notering van Fontane en de waarnemingsprijs van Challengers bleef afgelopen vrijdag onveranderd op € 12 staan. De verwachting is dat wanneer de aardappelen achter de planken liggen de fysieke aardappelprijzen meer ruimte krijgen om te stijgen.

Lees verder onder de grafiek.

Bandbreedte neemt toe

Op de Nederlandse markt wordt de bandbreedte voor fysieke aardappelprijzen groter. De notering voor fritesgeschikte aardappelen (categorie 1) van PotatoNL stijgt met € 0,75 naar € 12 tot € 15 per 100 kilo. Vanuit de versmarkt is voor directe levering incidenteel fors meer betaald voor een partij Innovators; omdat dit bij één teler was is deze prijs niet meegenomen in de notering.

Lees verder onder de grafiek.

Af-landaanbod

Aardappelverwerkers draaien goed, het af-landaanbod loopt nog door. Hoewel de opbrengsten dit seizoen redelijk gemiddeld zijn, lijkt de uitval hier en daar iets groter te zijn dan eerder werd verwacht. Op de aardappelmarkt is het redelijk stil qua transacties. Telers zijn druk op het land. Het af-landaanbod houdt de prijzen (nog) onder druk, mede door aanbod van mindere partijen vanaf zandgronden dat men liever niet opslaat. Het prima aanbod houdt de fysieke marktprijzen en de termijnmarktnotering uit elkaar. De notering voor het eerst aflopende april-contract beweegt deze week rond € 21 per 100 kilo. Er wordt niet heel veel handel gedaan; er is te weinig reuring op de markt, waardoor niet veel mensen instappen.

Prognose: vaste marktstemming.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer overBeheer