Goede vraag en lichte prijsstijging op kuikenmarkt

Foto: Hans Prinsen
Foto: Hans Prinsen

Slachterijen verhogen met regelmaat zowel hun in- als verkoopprijzen.

De onrust door controle op vangen van pluimvee domineert de gesprekken op de kuikenmarkt. ‘Zou er volgende week nog wel gevangen worden?’, is de grote vraag. De Nederlandse Vereniging van Pluimvee Service Bedrijven (NVPSB) heeft het ministerie van LNV een ultimatum gesteld om verdere boetes te voorkomen als zij hun werk uitvoeren. Daarbij dreigen de vangers volgende week het werk neer te leggen. En dat zou grote consequenties hebben voor de kuikenhandel.

Geleidelijke prijsstijging te traag voor pluimveehouders

Die handel loopt goed. Slachterijen verhogen met regelmaat zowel hun in- als verkoopprijzen. Voor pluimveehouders gaat de geleidelijke prijsstijging niet hard genoeg. Zij hebben het idee dat ergens marge weglekt omdat de horecagroothandel zijn afnemers laat weten dat van bestellingen 40% minder geleverd wordt omdat kip niet verkrijgbaar is. En als de vraag zo groot is dat er ‘nee’ verkocht wordt, hoort daar een veel harder stijgende prijs bij, is de achterliggende gedachte.

Volgens slachterijen wordt er niet heel krap geslacht en is het eerder een dip dan een echt tekort. Die tijdelijke dip komt doordat de horeca normaal gesproken bijbestelt en voorraden aanvult, maar nu de zaken met lege vriezers opstarten extra vraag hebben.

Vraag en aanbod in evenwicht

Handelaren in vrije kuikens constateren dat er vraag is naar kip, maar dat deze ook wel te vinden is. Vraag en aanbod zijn in evenwicht. En dat resulteert in een stabiele prijs van de Barneveldse notering voor vrije kuikens. Die blijft ook voor dieren die komende week worden geleverd staan op € 0,90 tot 0,92 per kilo levend gewicht. Ook de Belgische notering voor vrije kuikens maakt een pas op de plaats. Deinze blijft deze week staan op € 0,95 tot € 0,97 per kilo.

Contractprijzen blijven licht stijgen

De contractprijzen zullen ook volgende week naar verwachting hun licht stijgende lijn aanhouden. Een aantal slachterijen zal zijn contractnoteringen verhogen, anderen maken een pas op de plaats. De verwachting is dat de VCN daardoor, net als deze week, een halve cent zal stijgen. Dat zou de notering op € 0,85 per kilo levend gewicht brengen. De Belgische ABC-notering stijgt voor de derde opeenvolgende week met 1 cent. Dat brengt de notering voor volgende week op € 0,92 per kilo.

Dat de stijging niet meer gaat met de snelheid van centen per week, zoals eind april en begin mei, komt volgens slachterijen door de hoogte van het prijspeil. De kuikenmarkt zat in een diep dal en de eerste euro komt er makkelijker bij dan het laatste kwartje. Die draagkracht voor verhogingen aan verkoopkant, in combinatie met de vriendelijke vraag, staven de verwachting dat de geleidelijke stijging van het prijspeil aanhoudt.

Prognose: stabiel tot licht stijgend.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper RedacteurBeheer