Doorgaan naar artikel

Goede vraag houdt bloemkoolprijs hoog

Oogsten van bloemkool. - Foto: Peter Roek

Oogsten van bloemkool. - Foto: Peter Roek

Bloemkool blijft met (ruim) boven de € 2 per stuk voor de maat zes in een bak goed aan de prijs.

De vraag is goed, de oogst verloopt nog met de handrem erop. Met een temperatuurverbetering in het vooruitzicht, wordt na het weekend een ruimer aanbod verwacht.

Het aanbod bloemkool blijft beperkt, met goede prijzen voor Nederlandse bloemkool, maar ook voor bloemkool op de Belgische veilingen (met klokprijzen tot € 3) en voor Franse bloemkool. Een bak Franse bloemkool – met zes stuks – zou in Nederland geleverd € 16 tot € 17 moeten kosten.

Schraal weer

Een reden is het huidige weertype: telers in het Spaanse Murcia kampen met de gevolgen van problemen tijdens het planten van de nu oogstbare teelten, en ondervinden nu hinder van relatief koud weer. In Nederland zorgt het huidige en bovenal schrale weer ervoor dat het aanbod beperkt blijft: is het ene ras van het veld, dan is het wachten totdat het volgende ras oogstrijp is. Daarnaast speelt het feit dat de oogst van winterbloemkool dit voorjaar relatief vroeg op gang kwam, met een vlotte afzet. Een teler: “Ik wordt van alle kanten gebeld, maar ik kan tijdelijk uitsluitend ‘nee’ verkopen.”

Zorg ligt bij oogst

Omdat de populariteit van bloemkool de laatste jaren is gegroeid, en het een typische ‘thuisgroente’ is, leeft de verwachting dat de prijsvorming nog wel even op peil blijft. Meer zorg is er over de beschikbare arbeid. Buitenlands personeel dat eind vorig jaar nog aangaf graag terug te komen, denkt daar nu regelmatig anders over, weet een bloemkoolteler in Noord-Holland. “Het is ‘gelukkig’ dat er personeel uit de bloemensector beschikbaar is gekomen, kunnen we even vooruit. In de loop van april en vooral in mei gaat de hoeveelheid toenemen. Dat wordt lastig.”

Prognose: prijs blijft op goed niveau.

Prijsinformatie over vollegrondsgroente vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin