Doorgaan naar artikel

Goede vraag naar uien in EU maar lastige afzet overzee

Uien voor export in kleinverpakking. - Foto: Mark Pasveer

Uien voor export in kleinverpakking. - Foto: Mark Pasveer

De uienhandel is deze week voor sommige verwerkers nog steeds hectisch, maar het is minder extreem vergeleken met vorige week.

De beurs in Emmeloord noteert voor uien 30% grof € 2 hoger op € 14 tot € 18 per 100 kilo. Voor uien 60% grof stijgt de notering met € 2 naar € 15 tot € 19 per 100 kilo. Er is met name vraag naar de grotere maten die binnen Europa worden weggezet.

Wisselende afzet

De Europese vraag vanuit bepaalde markten zoals Duitsland en Groot-Brittannië is deze week wat minder. Enkele Europese groothandels sluiten, waardoor afzetstromen anders lopen. De afzet zit voornamelijk in Europa, waar veelal om 5 en 10 kilo zakken wordt gevraagd. Maar niet elke verwerker of sorteerder is op deze maatsortering ingericht. Daarbij heeft niet elke exporteur vaste contacten in Europa, waardoor de afzet bij sommigen lastig verloopt.

Beschikbaarheid verpakkingen

Een ander dilemma is de beschikbaarheid van 10 kilo verpakkingen. Deze zijn bijna op, waardoor wordt gekeken welke andere soorten verpakkingen kunnen worden gebruikt.

De overzeese uienafzet blijft lastig. Containers zijn moeilijker te verkrijgen en de containerprijzen zijn verhoogd. Daarbij maakt een hogere uienprijs de handel overzees er niet makkelijker op.

Prognose: redelijk stabiele prijzen.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin