Goede vraag stuwt prijs bierbostel

27-11-2019 | |
Foto: Jan Sibon - Foto: Jan Sibon Fotografie
Foto: Jan Sibon

De sterke vraag naar bierbostel zorgt voor een prijsstijging van dit product.

De vraag naar bierbostel is nog altijd goed, terwijl het aanbod niet denderend is. Brouwerijen produceren minder dan in de zomermaanden en dat zorgt al een tijdje voor een daling in het aanbod. Omdat de voorjaarskuilen over het algemeen minder eiwit bevatten, zien handelaren dat bierbostel momenteel een populair product is.

Notering met 10 cent omhoog

De Boerderij-notering voor bierbostel gaat deze week met 10 cent omhoog naar € 2,35 tot € 2,55 per % droge stof. Daarmee ligt de bovenkant van de notering nu 5 cent hoger dan exact een jaar terug. Toen bleef de prijs lange tijd stabiel op maximaal € 2,55 per % droge stof. Hoe de prijs zich de rest van het jaar gaat ontwikkelen, durven handelaren niet te zeggen.

Rustige maishandel

In de maishandel is het nog altijd relatief rustig. Veel melkveehouders hebben hun zaakjes wel op orde qua ruwvoervoorraad en hoeven op dit moment geen mais bij te kopen. Wel zien handelaren dat er nog veehouders zijn die wel moeten kopen, maar hun aankoop uitstellen tot in het nieuwe jaar. Zij willen wachten tot het aanbod wat groter is. De prijzen voor kuilmais liggen nu tussen de € 65 tot € 70 per ton.

Weinig impulsen

Voor andere producten geldt dat de handel weinig impulsen kent. De vraag naar hooi en stro is er wel, maar tot een verandering van de prijzen komt het al weken niet. Handelaren merken dat melkveehouders nu wel wat ‘hamsteren’, omdat er rond de feestdagen vaak problemen zijn met transport.

Prognose: rustige markt richting jaareinde.

Prijsinformatie over (grondstoffen van) veevoer vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Bussink
Frank Bussink Voormalig redacteur
Meer over


Beheer