Goede vraag trekt prijs slachtkoeien omhoog

06-02-2020 | |
Archiefbeeld van de veemarkt in Leeuwarden. - Foto: Anne van der Woude
Archiefbeeld van de veemarkt in Leeuwarden. - Foto: Anne van der Woude

Een zeer vlotte handel in slachtkoeien op de veemarkt in Leeuwarden zorgde voor een prijsstijging.

Het was een drukke bedoening op de markt van woensdagavond 5 februari. Handelaren merkten dat er meer inkopers waren dan een week eerder. Dat hielp bij de prijsvorming, want inkopers boden in sommige gevallen tegen elkaar op. Omdat er rechtstreeks minder dieren worden aangevoerd bij de slachthuizen, wijken de slachterijen uit naar veemarkten om wat extra vee te krijgen.

De prijzen voor de slachtkoeien gingen over de hele linie met 10 cent omhoog. Een stap die in Leeuwarden niet vaak voorkomt. Door die prijsstijging kwam de notering voor een P-kwaliteit slachtkoe uit op €2,45 tot €2,80 per kilo geslacht gewicht. Daarmee ligt de prijs nu beduidend hoger dan een jaar terug. Toen stond de bovenkant van de notering in week 6 nog op €2,55 per kilo geslacht gewicht.

Geen ruime aanvoer verwacht

Handelaren verwachten dat het aanbod de komende weken niet groter wordt. Melkveehouders melken in de meeste gevallen volop. Handelaren merken dat melkveehouders zich aan het begin van het jaar wat minder druk maken over productieplafonds. Koeien worden wat langer aangehouden en dieren die niet meer voldeden, zijn vaak al afgevoerd.

Prognose: minimaal stabiel.

Meer prijsinformatie over slachtkoeien en ander rundvee vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Bussink
Frank Bussink Voormalig redacteur


Beheer