Goede zuivelmarkt kent nog steeds verborgen waarde

23-01-2020 | |
Foto: Ruud Ploeg
Foto: Ruud Ploeg

Terwijl alle aandacht doorgaans uitgaat naar de grote zuivelproducten is er ook een categorie ondergewaardeerde producten, waar zo op het eerste gezicht best nog wel enige verborgen waarde in zit. Eén van die producten is wei (en weiconcentraat).

Volgens sommige bronnen brengt concentraat momenteel amper € 100 per ton droge stof op. Vergelijk dit met de notering van bijvoorbeeld ZuivelNL, waar weipoeder deze week op € 780 per ton staat. De conclusie lijkt dan te moeten zijn dat een verwerker hier veel geld tussen weg zou kunnen halen. Hier valt vast het een en ander op af te dingen, maar dan nog lijken er argumenten genoeg om een paar poedertorens extra vrij te maken voor weipoeder.

Toch draaien bijna alle torens momenteel op volle kracht voor de productie van (magere)melkpoeder. Ook daaraan wordt geld verdiend, maar sommige kaasmakers zouden hun verwaarding kunnen optimaliseren.

Boterprijs op bodem

Een andere ‘Assepoester’ op de zuivelmarkt is nog steeds het melkvet. Maar helemaal eerlijk is deze aanduiding niet. Boter en room mogen veel goedkoper zijn dan in 2017 en 2018, maar tegelijkertijd zijn ze veel betaalbaarder voor allerlei kopers. Onder meer in exportmarkten. De inschatting is verder dat de boterprijs met € 3.550 tot € 3.600 per ton momenteel de bodem van de markt wel heeft bereikt. De prijs zou de komende tijd nog iets kunnen aantrekken. Het product is dan nog steeds niet heel duur, maar kan samen met mageremelkpoeder wel voor een prima verwaarding van de melk zorgen.

Prognose: kalme markt met vrij stabiele prijzen.

van der Horst
Klaas van der Horst Voormalig redacteur
Meer over


Beheer