Foto: Ruud Ploeg
Het verwachte tekort aan witlofpennen is uitgebleven en dat resulteert nu in lage prijzen.
De prijzen voor witlof voor de klokken van Belorta en ZON sukkelen langzaam naar een teleurstellend peil. Omschakeling naar nieuwe pennen moet verbetering geven.
Het eerder dit seizoen verwachte tekort aan witlofpennen is uitgebleven en dat resulteert nu in lage prijzen voor alle sorteringen witlof. Het past in een voor de telers tot op heden weinig aansprekend afzetseizoen, met prijzen die vaak onder de euro bleven of daar maar een klein stukje boven.
Oude pennen opsparen
De witlofprijzen zijn aan het einde van september doorgaans hoger dan nu. De omschakeling naar de nieuwe pennen is dit jaar echter een paar weken later dan gemiddeld. En de witloftrekkers hebben daar al een tijdje op geanticipeerd door oude pennen wat op te sparen. Dat gaf eerder deze zomer nog wel iets betere prijzen, maar nu iedereen tegelijk de oude pennen aan het opmaken is, is er veel witlof op de markt.
Concurrentie van buitensla
Daarnaast is er ook nog veel sla van buitenteelten op de markt, wat in de winkel concurreert met witlof. Dat leidt tot prijzen van flink onder de euro, terwijl vorig jaar de sortering kort grof voor de klok van Belorta in de laatste week van september en de eerste week van oktober continu boven de euro uit kwam, tot aan € 1,74 op 6 oktober. Ook voor grof en fijn waren de prijzen, die in november zelfs boven de € 2 uit gingen, toen goed.
Genoeg goede nieuwe pennen
Voor dit najaar is de verwachting dat de prijzen na de omschakeling naar de nieuwe pennen ook wel wat zullen aantrekken, maar wellicht niet tot het hoge niveau van november 2020. De pennenoogst is dit jaar wel ietsje later dan normaal, maar door het groeizame weer in de zomermaanden goed van omvang en kwaliteit.
Prognose: aanbod houdt prijzen onder druk.
Prijsinformatie over vollegrondsgroente vind je op FoodAgribusiness.nl/markt