Goedkoper voedsel gevraagd

15-07-2020 | Laatste update op 11-01 | |
Bodde
Robert Bodde Redacteur
Foto: ANP
Foto: ANP

De honger in de wereld groeit, blijkt uit cijfers van de FAO.

Corona, sprinkhanenplagen en ander onheil leiden ertoe dat dit jaar rond de 100 miljoen meer mensen ondervoed raken, vooral in Azië en Afrika. In totaal zijn eind dit jaar zo’n 800 miljoen mensen ondervoed, is de verwachting. En 3 miljard mensen krijgen wel voldoende, maar ongezonde voeding. Te weinig groenten en fruit. Een gezond dieet is vijf keer zo duur als een dieet op basis van zetmeelhoudende producten.

Meer groenten en fruit produceren

De enige oplossing volgens de FAO is de prijs van gezond voedsel te laten dalen. Meer groenten en fruit produceren dus. Dat klinkt op het eerste gezicht als een uitgelezen kans voor de Nederlandse landbouw. Want die is een kei in productie en handel, zie de gigantische exportstromen. Zo’n twee derde van het geproduceerde voedsel gaat al de grens over. En wat boeren betreft mag dat nog wel meer worden. Anders gezegd: kosten drukken en meer geld verdienen door schaalvergoting.

De enige oplossing volgens de FAO is de prijs van gezond voedsel te laten dalen

Efficiëntere ketens

Maar dat zit er niet echt in. Het zal vooral productie ter plaatse moeten zijn, en dat binnen veel efficiëntere ketens dan nu het geval is. Dat biedt kansen voor de Nederlandse agro-industrie. Die is een kei in ketenproductie en -optimalisering. En het klinkt ook als een uitgelezen kans om de in Nederland opgedane kennis te verwaarden door in andere landen het aloude OVO-drieluik (onderzoek-voorlichting-onderwijs) uit te rollen.

Optimaliseren en verspreiden

Voedselproductie is geen rocket science. Het is vooral optimaliseren en verspreiden van kennis. Daar zijn we een agrarische grootmacht door geworden.
Beheer