Goedkoper worden de eieren niet

Al 2 weken hopen pluimveehouders en handelaren dat de prijsval eindigt.

En hoewel de daling afzwakt gaan de stapjes in het lichtere segment scharreleieren nog steeds wat omlaag. Toch zijn er ten opzichte van afgelopen weken wel lichtpunten. Zo merken pakstations dat de herbevoorrading internationaal aantrekt. De bestellingen van de retail nemen toe.

De industrie heeft de afgelopen weken voldoend voorraad aangelegd. Zij houden die hooguit op peil, maar de wens om deze verder te vergroten is er niet. Dat is geen probleem want het licht stijgende aanbod wordt gedekt door de stijgende vraag uit de retail.

Prijsdaling bij lichte eieren

De Duitse WeserEms en ook Barneveld noteren prijshoudend deze week. Doordat de Amsterdamse grossiersnotering nog wel zakt (5 cent bij de L-en en 10 cent bij de sorteringen M en S) geeft ook de NOP richtprijs deze week nog wat toe. De lichtste bruine scharreleieren dalen 4 cent in prijs en eieren van 62-63 gram doen nog -1 en komen daarmee op € 6,31 per 100. Eieren tussen 63 en 65 gram zijn prijshoudend en alles van 66 gram en hoger stijgt 2 tot 6 cent.

Lees verder onder de grafieken.

Aanbod zware eieren gering

Dat weerspiegelt volgens sommige boeren en handelaren lang niet de marktverhoudingen van zware eieren. Door zowel het opleggen van nieuwe koppels na Pasen als door de gewichtsdaling tijdens en na de tropische hitte, is het aanbod van zware eieren veel geringer dan de vraag. Hoewel de hitte minder calamiteiten gaf dan vorig jaar, gaat het gewichtsherstel trager. Gelegenheidspartijen zware eieren worden naar verluid verkocht voor 1,5 cent per ei meer dan het niveau waar de noteringen op staan.

Het gevoel dat de noteringen het laagste punt nu wel hebben bereikt, is breed gedragen. De prijzen zijn verder gedaald dan waar op basis van het marktverloop voor de zomer op was gerekend, maar de consumptie is goed. De verwachting is dat vanaf volgende week de opbouw van de prijs bij scharreleieren weer gaat beginnen.

Kooi-eierprijs stijgt weer

Voor kooi-eieren is dit al het geval. Na de stabilisatie vorige week gaat de NOP richtprijs nu omhoog. Een prijs van € 0,678 voor per kilo is zeker vergeleken bij het niveau van begin dit jaar (in februari brachten ze ruim € 1 per kilo op) laag, maar wel 2,7 cent meer dan een week eerder.

Gezien het feit dat de scharrel industrie-eieren niet stijgen, duit erop dat het aantrekken van de kooi-noteringen uit de aanbodkant komt. Als eerder in de ronde de prijzen goed zijn, wacht je aan het eind van de ronde niet te lang met vervangen als de opbrengstprijs dan onder kostprijsniveau ligt.

Prognose: prijsstijging.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.