Doorgaan naar artikel

Goedkopere voeding beteugelt inflatie in Nederland

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
Boodschappen afrekenen bij de kassa. In maart en april doken de consumentenprijzen van voedingsmiddelen onder het niveau van dezelfde maand van vorig jaar.- Foto: ANP

Boodschappen afrekenen bij de kassa. In maart en april doken de consumentenprijzen van voedingsmiddelen onder het niveau van dezelfde maand van vorig jaar.- Foto: ANP

De prijzen die consumenten in april voor voedingsmiddelen betaalden lagen 2,2% lager dan een jaar gelden.

Goedkopere voedingsmiddelen hebben ertoe bijgedragen dat de Nederlandse inflatie in maart onder de 2% is gebleven. De prijzen die consumenten in april voor voedingsmiddelen betaalden lagen 2,2% lager dan een jaar gelden.

Prijzen voedingsmiddelen in maart en april omlaag

Over heel 2020 stegen de consumentenprijzen voor voedingsmiddelen in Nederland nog met 2%. Met name in maart, april en mei werd voeding toen duurder. In de tweede helft van 2020 begonnen de prijsverhogingen af te zwakken. In de eerste twee maanden van dit jaar waren de prijzen op jaarbasis nog een fractie hoger, maar in maart en april doken de prijzen onder het niveau van dezelfde maand van vorig jaar.

Vooral voor aardappelen betaalt de consument minder dan een jaar geleden. Volgens de CBS-peiling liggen de prijzen van de aardappelen in de winkel bijna 20% onder het niveau van vorig jaar. Die prijsdaling werd in juni vorig jaar al ingezet, maar vanaf augustus werden de verschillen echt duidelijk met prijsverlagingen van 10 tot 16%.

Dit resulteerde over heel 2020 in 5,4% lagere winkelprijzen voor aardappelen. Chips laten over 2020 een bescheiden prijsverhoging noteren van 0,8%, maar sinds februari van dit jaar gaan ook hier de prijzen omlaag.

Eieren duurder, vlees goedkoper

Voor eieren betaalde de consument vorig jaar 3,5% meer dan in 2019. De prijsstijging wordt dit jaar voortgezet, zij het in een iets lager tempo. In april werden eieren 1,4% duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. Voor vlees moest vorig jaar 5,4% meer betaald worden, maar sinds dit jaar laten de vleesprijzen een dalende lijn zien. Vorige maand lagen de prijzen 2% onder het niveau van vorig jaar april.

Met name varkensvlees is goedkoper geworden. Schapen- en geitenvlees is vorige maand opvallend sterk in prijs gestegen. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat in april 2020 juist sprake was van een flinke prijsdaling.

Zuivel en groenten

In het zuivelschap gingen de prijzen vorig jaar iets omhoog. Begin dit jaar was er sprake van enige stabilisatie in het prijsniveau. Tot vorige maand, want toen gingen de prijzen toch een fractie omlaag.

Bij verse groenten schommelen de prijzen flink. In februari moest er op jaarbasis nog 5% meer voor worden betaald, maar vorige maand lagen de prijzen al weer 5% onder het niveau van 2020. Over heel 2020 lagen de prijzen van verse groenten op een vergelijkbaar niveau als in 2019.

Diepvriesgroenten laten wel een plus noteren. Na de prijsstijging van 2,5% in 2020, gaan dit jaar de prijzen nog eens ruim 1,5% omhoog.

Snel delen

Image
John Ramaker

Chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin