Goldman Sachs: mais en soja worden nog duurder

20-11-2020 | |
Foto: Twan Wiermans
Foto: Twan Wiermans

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs verwacht dat de meeste agrarische grondstoffen voorlopig duur blijven.

Dat komt omdat China steeds meer grondstoffen importeert. Ook de groeiende behoefte aan biobrandstoffen zorgt voor extra vraag. Ook krijgen agrarische grondstoffen steeds meer toepassingen buiten voedsel en voer.

Goldman Sachs presenteerde deze week zijn vooruitzichten voor de agrarische markten, meldt nieuwssite Agrimoney. De zakenbank verwacht dat de prijsstijging zeker enkele jaren zal aanhouden. Dat komt omdat China de komende jaren steeds meer grondstoffen koopt op de wereldmarkt. De handelsoorlog met de Verenigde Staten zakt af en er is steeds meer voer nodig voor de varkensstapel die weer wordt opgebouwd na de Afrikaanse varkenspestepidemie. Goldman Sachs verwacht dat China volgend jaar 33 miljoen ton mais gaat importeren. Dat stijgt naar 55 miljoen ton in 2023.

Meer biobrandstoffen

Ook worden steeds meer biobrandstoffen gebruikt. Daardoor ontstaat extra vraag naar mais voor de productie van ethanol. Er is extra soja nodig om in biodiesel te verwerken. Daardoor moet er meer mais en soja worden gezaaid in de VS en Zuid-Amerika. Mais en soja werden sinds begin dit jaar al duurder op de termijnmarkt in Chicago. Het maiscontract dat maart 2021 afloopt, steeg sinds 1 januari met 4%. Het maartcontract voor sojabonen werd dit jaar 21% duurder. Goldman Sachs verwacht dat de mais en soja de komende jaren duurder zullen blijven dan begin dit jaar. Bij tarwe verwacht de zakenbank een prijsdaling omdat tarwe al relatief duur is en de wereld een goede oogst achter de rug heeft.

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.