Doorgaan naar artikel

Gosschalk: van export naar interne markt en nu extra geraakt

Twintig dagen sluiting en het verlies van diverse klanten komt hard aan bij slachterij Gosschalk.

Geüpdatet op:
Bedrijven
Achtergrond
Beeld uit een slachthuis (niet bij Gosschalk). - Foto: Canva.com premium

Beeld uit een slachthuis (niet bij Gosschalk). - Foto: Canva.com

Twintig dagen sluiting en het verlies van diverse grote binnenlandse klanten komt hard aan bij slachterij Gosschalk in Epe. Het bedrijf heeft in de voorbije jaren juist een behoorlijke omslag gemaakt van vooral exportgericht naar meer afzet op de binnenlandse markt.

Volgens het laatste jaarverslag behaalde Gosschalk in 2019 een omzet van zo’n € 163 miljoen, waarvan 60% werd behaald in Nederland. Juist die afzet heeft een flinke tik gekregen door de berichtgeving over dierenmishandeling. Door undercoverbeelden, gepubliceerd door Varkens in Nood, kwamen de misstanden naar buiten en moest toezichthouder Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), onder druk van de Tweede Kamer, streng ingrijpen.

Plan van aanpak

Gosschalk mag pas weer open als het een aantal structurele verbeteringen heeft doorgevoerd, waar meer transparantie over de behandeling van het aangevoerde vee een onderdeel zal zijn. Er moet onder andere worden beschreven hoe de bedrijfsleiding gaat voorkomen dat medewerkers opnieuw dierenwelzijnsovertredingen zullen begaan.

Ook moet de slachtsnelheid zodanig zijn dat goed dierenwelzijn kan worden geborgd. Een ingediend plan van aanpak werd vorige week vrijdag als onvoldoende beoordeeld. Over een nieuw plan van aanpak wordt eind deze week door de NVWA een oordeel gegeven.

Verzet tegen pottenkijkers

De familie Gosschalk heeft zich lang en met succes verzet tegen pottenkijkers. Ze wees contacten met de media ook altijd resoluut van de hand. Gosschalk timmerde in stilte aan de weg, en zo kwam het binnen bij onder meer Jumbo, Boni en McDonald‘s. Die hadden overigens geen klachten over het product dat ze kregen, maar wilden niet langer worden geassocieerd met een bedrijf dat opeens te kijk staat als plek waar dieren worden geprikt, geschopt en geslagen.

Streng toezicht

Om weer te kunnen slachten, heeft Gosschalk een plan van aanpak moeten overleggen aan de NVWA. Die zal ook de komende tijd extra streng toezicht houden. Dat zoiets geen lolletje is, weet collega-bedrijf Hattem Vlees in Dodewaard. Daar leidde streng ingrijpen door de NVWA tot faillissement en was een nieuwe start nodig. Dat is een hele klus, zeker gezien de kleine winstmarges die doorgaans worden behaald in de runderslacht.

Slachtingen elders opgevangen

De stillegging van Gosschalk heeft nog niet geleid tot onoverkomelijke problemen. De slacht van varkens en ook van koeien werd tijdelijk opgevangen door andere slachterijen. Het sluiten van de slachterij geldt alleen voor de slacht. Het verdere verwerkingsproces mag wel plaatsvinden. Binnen de varkensslacht is Gosschalk een redelijk kleine speler met 15.000 varkens per week.

Voor koeien was de sluiting van de Eper slachterij het lastigst op te vangen. Gosschalk behoort, met Vion Tilburg en Ameco Apeldoorn tot de grotere runderslachterijen in het land. Een capaciteit van 2.000 tot 3.000 koeien per week is niet zo maar op te vangen. Ook daarom zullen boeren en ook afnemers het toejuichen dat het bedrijf weer open mag gaan.

Snel delen

Image
Klaas van der Horst

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin