Skip to content

Gosschalk weer open met lagere slachtsnelheid

Slachterij Gosschalk in Epe mag dinsdag 31 augustus de slachtactiviteiten hervatten.

Updated on:
Dier
Nieuws
Slachterij Gosschalk in Epe (Gld.). - Foto: Koos Groenewold premium

Slachterij Gosschalk in Epe (Gld.). - Foto: Koos Groenewold

Slachterij Gosschalk in Epe mag dinsdag 31 augustus de slachtactiviteiten hervatten.

Dit meldt demissionair landbouwminister Carola Schouten aan de Tweede Kamer. De NVWA heeft wel een aantal voorwaarden. Zo is de slachtsnelheid lager en gebeurt de aanvoer van dieren alleen onder toezicht van de autoriteit. Ook wordt het cameratoezicht op de slachterij uitgebreid.

De directie van Gosschalk laat op hun website weten ‘het volste vertrouwen’ te hebben dat de maatregelen ervoor zorgen dat op deze manier het dierenwelzijn in de slachterij ‘maximaal is te waarborgen’. Wat de slachterij betreft komt met het terugkrijgen van hun erkenning, een einde aan een onzekere periode voor medewerkers en relaties.

Gosschalk heeft de afgelopen weken meerdere malen een verbeteringsplan ingediend bij de NVWA om weer te mogen slachten. Op 2 juli werd de slachterij stilgelegd, omdat het dierenwelzijn niet op orde was. De eerste 4 plannen werden als onvoldoende bestempeld door de autoriteit, waardoor de slachterij bijna 2 maanden dicht is geweest. De slachterij zegt nu ‘het gedrag van een dier centraal te stellen’ bij het bepalen van de slachtsnelheid.

Gosschalk blijft onder verscherpt toezicht staan

Vooralsnog blijft de slachterij onder verscherpt toezicht van de NVWA staan. Dat houdt in dat er altijd een tweede dierenarts aanwezig is om het dierenwelzijn in de gaten te houden. Hoelang dat nog zo blijft en hoelang de scherpere voorwaarden voor Gosschalk zullen blijven gelden, kan de NVWA niet zeggen. Een woordvoerster noemt het waarborgen van dierenwelzijn, een kwestie van maatwerk: “Als er verbetering wordt getoond, is het bijvoorbeeld mogelijk om de slachtsnelheid met 5% op te voeren.”

Concreet wordt het aantal camera’s in de slachterij verdubbeld. In hun statement vertelt de directie dat het cameratoezicht onder andere gebruik zal maken van Artificial Intelligence (AI), een zelflerend systeem dat de camerabeelden automatisch moet herkennen en de directie ook op de hoogte stelt als iets mis zou kunnen zijn op de beelden.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin