Doorgaan naar artikel

Gouden kansen voor Landbouw Collectief

Voorzitter Landbouw Collectief Aalt Dijkhuizen. - Foto: ANP

Voorzitter Landbouw Collectief Aalt Dijkhuizen. - Foto: ANP

Het Landbouw Collectief kiest nu een andere weg: de deur dichtslaan en hopen dat de minister aanklopt om weer binnen te mogen om te overleggen

Het Landbouw Collectief kan nu laten zien wat het waard is. Men liep boos weg uit een vergadering met minister Schouten van Landbouw. Zwaar teleurgesteld was voorzitter Aalt Dijkhuizen. De uitkomst van het gesprek was voor hem zo negatief, dat de leden van het Collectief unaniem besloten dat ze voorlopig niet meer met de minister willen praten. Ze hopen nog wel dat de Tweede Kamer de minister tot orde roept.

Onvrede met LTO

Spierballentaal, die goed valt bij een groot deel van de achterban van de dertien deelnemers aan het Landbouw Collectief. Vraag is natuurlijk of deze opstelling ook wat oplevert. Het is een beetje vergelijkbaar met de ervaringen van LTO. Die overlegde ook altijd met het ministerie, maar boekten vaak ook niet het totale resultaat. Verschil is dat LTO doorging met overleggen en uiteindelijk de balans opmaakte van wat wel en niet was binnengehaald. Dat viel de achterban vaak tegen, vandaar ook de onvrede met de LTO.

Het Landbouw Collectief kiest de andere weg: de deur dichtslaan en hopen dat de minister aanklopt om weer binnen te mogen om te overleggen. Ze is alleen welkom als ze zich een ‘fundamenteel andere opstelling’ aanmeet. Ik ben erg benieuwd hoe dit verder gaat. We krijgen nu het overlegmodel tegenover het actiemodel.

Het kabinet steekt de middelvinger op naar de boeren

Mooi voorbeeld na het mislukte overleg. FDF roept: ‘Het is oorlog’ en ‘Het kabinet steekt de middelvinger op naar de boeren’. De LTO nodigt minister Schouten uit voor een interview, waarin die haar standpunt kan uitleggen. Daarin zegt ze ook dat ze het overleg graag wil hervatten.

Het Landbouw Collectie begon ook met overleggen. Het presenteerde in november een stevig voorstel om de stikstofuitstoot terug te dringen. De bedoeling was dat minister Schouten de voorstellen zou overnemen.

Boos en teleurgesteld

Dat deed ze niet. Sterker nog. Ze ging gewoon door met haar uitgezette koers en voerde de Spoedwet Aanpak Stikstof door en de regeling om boerenbedrijven uit te kopen. Dat laatste vindt het Landbouw Collectief veel te duur, terwijl het weinig oplost. En dat, terwijl datgene wat de landbouw doet en heeft gedaan om de ammoniakuitstoot terug te dringen, kennelijk niet meetelt. Daarom is het Landbouw Collectief boos en teleurgesteld, voorzitter Aalt Dijkhuizen voorop. Reken echter maar dat minister Schouten nu gewoon doorgaat. Ze wil ook de bouw en de infrastructuur weer op gang helpen.

Het Landbouw Collectief kan nu zijn echte waarde tonen

Hoe nu verder? Het grote wapen van Farmers Defence Force was tot nog toe de trekker. Samen naar Dan Haag, provinciehuizen, RIVM of FrieslandCampina. Dat wapen is er niet meer. Door de coronacrisis mogen niet meer dan drie mensen samenscholen. Acties worden niet toegestaan. De taxibranche wilde een protestactie op het Malieveld in Den Haag, maar kreeg geen vergunning. Iedereen moet binnenblijven, ook actievoerders. Maar het Landbouw Collectief kan nu zijn echte waarde tonen. Laten zien dat er andere mogelijkheden zijn dan eindeloos overleggen met het ministerie. Ik zie er naar uit welke mogelijkheden – buiten trekkeracties – het Collectief uit de hoge hoed tovert. Dat zijn ze verplicht aan het beeld dat ze –vooral de actietak – van zichzelf heeft opgeroepen.

Gouden kansen voor de denkers achter het collectief.

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Vergaderboer

Columnist

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin