Graan en soja fors duurder

01-04-2021 | |
De akkerbouwers in de VS hebben 36,9 miljoen hectare mais gepland. Volgens marktbureau Agritel was de handel uitgegaan van 37,7 miljoen hectare mais. Foto: ANP
De akkerbouwers in de VS hebben 36,9 miljoen hectare mais gepland. Volgens marktbureau Agritel was de handel uitgegaan van 37,7 miljoen hectare mais. Foto: ANP

De prijzen voor mais en sojabonen schieten omhoog op de termijnmarkt in Chicago.

Dat komt omdat de Amerikaanse akkerbouwers dit voorjaar veel minder mais en sojabonen gaan zaaien dan de handel had verwacht. De prijzen van mais en sojabonen stegen woensdag dan ook met de maximale prijsstijging die het beursreglement toelaat. De VS is een zeer grote speler op de wereldmarkten voor mais, sojabonen en tarwe.

Hoge maisnotering

De notering van het eerstaflopende maiscontract (mei-2021) sloot woensdag op $ 5,643 per bushel (€ 189 per ton). Er is nog nooit zo veel geld voor dit mei-contract betaald sinds de handel daarvan begon in december 2018. Donderdag tijdens de handelsdag liep de maisnotering verder omhoog. Het eerstaflopende sojacontract (mei-2021) sloot woensdag op $ 14,368 per bushel (€ 450 per ton). Dat is de één na hoogste notering ooit voor dit contract. Alleen op 9 maart dit jaar werd er iets meer voor het contract betaald. Donderdag tijdens de handelsdag gingen de noteringen voor sojabonen verder omhoog.

De forse prijsstijgingen worden veroorzaakt door een publicatie woensdag van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). Daarin stonden de resultaten van een enquête onder akkerbouwers welke arealen ze hebben ingepland voor dit jaar. De akkerbouwers hebben 36,9 miljoen hectare mais gepland. Volgens marktbureau Agritel was de handel uitgegaan van 37,7 miljoen hectare mais. Er wordt 35,5 miljoen hectare sojabonen ingezaaid. Dat is bijna 1 miljoen hectare minder dan de handel verwachtte. Er wordt 18,8 miljoen hectare tarwe ingezaaid, bijna 562.000 hectare meer dan verwacht.

De arealen sojabonen en tarwe groeien elk met 5% ten opzichte van vorig jaar. Het maisareaal dijt met 1% uit. Ondanks de groei bij tarwe is dit areaal het drie na kleinste sinds 1919, toen het USDA de arealen ging bijhouden.

Krappe beschikbaarheid

De prijzen van sojabonen, mais en tarwe zijn veel hoger dan in voorgaande jaren vanwege de krappe beschikbaarheid en de enorme vraag naar deze grondstoffen, vooral vanuit China. De graan- en sojahandel had verwacht dat de akkerbouwers daarop zouden inspelen. Bij hoge prijzen zaaien akkerbouwers ook minder geschikte percelen in, omdat de hogere prijzen de lagere kilo-opbrengsten compenseren.

Ook gaat de groei bij tarwe, mais en soja in de VS ten koste van het areaal haver, gerst en zonnebloem. Door die verwachting ontstond wat prijsdruk in maart, omdat de handel uitging van een sterke areaalgroei in de VS. Die verwachting is dus niet uitgekomen, waarna de prijzen woensdag en donderdag fors stegen.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur
Meer over


Beheer