Graan- en sojaprijzen pieken op termijn- en wereldmarkt

Het lossen van sojabonen in Rusland. Bij sojabonen is de wereldwijde productie ontoereikend voor het verbruik. - Foto: ANP
Het lossen van sojabonen in Rusland. Bij sojabonen is de wereldwijde productie ontoereikend voor het verbruik. - Foto: ANP

Tarwe, mais en soja worden steeds duurder. Dat is het geval op de termijnmarkten en ook op de fysieke markten.

Wanneer komt er een omslag op de termijnmarkten voor graan en sojabonen? Die vraag dringt zich op nu de maisprijs op de termijnmarkt in Chicago piekt op het hoogste niveau in ruim 7 jaar. Het eerstaflopende contract voor sojabonen heeft in 6 jaar niet zo hoog gestaan. Ook de tarweprijs bereikte deze week het hoogste niveau in bijna 7 jaar.

Flink gestegen

De termijncontracten voor tarwe, mais en sojabonen zijn de laatste weken flink door blijven stijgen. Meestal komt er dan een moment dat de handelaren overgaan tot het verzilveren van hun koerswinsten, met een prijsdaling tot gevolg.

Bekijk de actuele noteringen op de termijnmarkten voor tarwe en soja via Foodagribusiness.nl/markt

Wasde-rapport

Het laatste Wasde-rapport van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) geeft in ieder geval geen aanleiding tot massale winstnemingen. In het Wasde-rapport geeft het USDA iedere maand een overzicht van de beschikbaarheid in de wereld van de belangrijkste agrarische grondstoffen.

Minder mais beschikbaar

Volgens het USDA is veel minder mais beschikbaar dan eerder werd gedacht. Daardoor moeten de voorraden flink worden aangesproken. Aan het begin van dit seizoen 2020/2021 lag er 303 miljoen ton mais op voorraad in de wereld, inclusief China. Dat zakt naar 284 miljoen ton aan het eind van dit seizoen. De verhouding tussen voorraad en verbruik (de zogenoemde stocks-to-use-ratio) zakt naar 24,6%. Dat is de laagste stand in 6 jaar. Een lage ratio werkt prijsopdrijvend, omdat slechte oogsten dan niet goed kunnen worden opgevangen door de voorraden.

Overschot tarwe

De beschikbaarheid van tarwe is veel groter. Tegenover een verbruik van 760 miljoen ton staat een productie van 773 miljoen. Door dit overschot groeien de voorraden in de wereld, waardoor de stocks-to-use-ratio voor tarwe dit seizoen uitkomt op 41%. Dat is nog nooit zo hoog geweest. Maar mais is in veevoer voor een deel uitwisselbaar voor tarwe, waardoor de vaste basis onder de maisprijs ook de tarweprijs in de benen houdt.

Sojabonenproductie niet voldoende

Bij sojabonen is de productie, net als bij mais, ontoereikend voor het verbruik. Daardoor krimpen de voorraden in de wereld met een stocks-to-use-ratio van 22,7% tot gevolg aan het eind van dit seizoen. Dat is de laagste ratio in 8 jaar.

Stevige prijsbodem op fysieke markten

Ook op de fysieke markten ligt een stevige bodem onder de prijzen. De prijsindexen van de International Grains Council (IGC) zijn in een jaar tijd fors gestegen. De IGC berekent voor tarwe, mais en sojabonen iedere dag een prijsindex die is gebaseerd op diverse noteringen verspreid over de wereld. De tarweindex staat nu op 227 punten. Dat is 17% hoger dan begin 2020. De maisindex steeg met ruim 47% en de sojaindex met ruim 51%.

Hoogste prijzen in jaren

De tarweindex staat met 227 punten op het hoogste niveau in ruim 6 jaar. Mais noteert met 271 punten de hoogste stand sinds juli 2013 (ruim 7 jaar). De gemiddelde wereldprijs voor sojabonen staat nu op 284 punten, de hoogste stand sinds mei 2014. Ook op de fysieke markten ligt een stevige basis onder de prijzen.

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur
Meer overBeheer