Graan Franse oogst van uitstekende kwaliteit

26-07 | |
Oogsten van graan in Thiron-Gardais, in centraal-Frankrijk. - Foto: ANP
Oogsten van graan in Thiron-Gardais, in centraal-Frankrijk. - Foto: ANP

De Franse graanoogst is volgens de Franse graancoöperatie Axereal ‘erg intens en buitengewoon vroeg’ geweest. De kwaliteit is over het algemeen van een hoog niveau maar de opbrengsten per hectare lopen voor verschillende gewassen sterk uiteen.

“In dit stadium valt de oogst in algemene zin in een tevreden stellende middenklasse. De kwaliteit zal voldoen aan de eisen die klanten van onze Franse en internationale dochterbedrijven verwachten. We hebben opnieuw een reeks weerincidenten meegemaakt die ons ertoe aan zetten om onze acties om de agrarische praktijken te veranderen en de manier waarop we eten te transformeren een stap op te voeren”, zegt bestuursvoorzitter van Axereal Jean-François Loiseau.

Wisselende opbrengsten

De gemiddelde opbrengst valt bij Axereal weliswaar binnen de verwachtingen gebaseerd op de laatste paar jaar maar verschilt sterk van de ene boerderij naar de andere. Gemiddeld is er bij zachte tarwe tussen de 4 en 10 ton per hectare opgehaald, bij gerst tussen de 6,5 en 8,5 ton per hectare en bij durumtarwe tussen 5 en 8,5 ton per hectare.

Axereal kondigt verder aan dat de najaarsoogst naar verwachting al bijna een maand eerder zal beginnen dan gebruikelijk. Directeur herkomst en handel Vincent Graffin: “De eerste afleveringen van zonnebloemzaad worden al eind augustus verwacht. Dat is een niet eerder voorgekomen situatie en we zullen onze teams dan ook eerder dan gepland in actie laten komen.”

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur
Meer over


Beheer