Graan, suiker en soja goed bestand tegen corona

Graan, soja en suiker werden in 2020 duurder op de agrarische termijnmarkten. Ondanks de coronacrisis.

De coronacrisis zette in 2020 flink de rem op de wereldeconomie. Normaal drukt dat de vraag naar agrarische grondstoffen met lagere prijzen tot gevolg. Maar de agrarische termijnmarkten blijken goed bestand tegen de economische malaise. Tarwe, mais, sojabonen en suiker werden in 2020 fiks duurder op de agrarische termijnmarkten in Chicago, Parijs en Londen. Ook de aandelenkoersen eindigden 2020 op een hoger niveau dan op de laatste handelsdag van 2019. Maar de prijsstijgingen op de agrarische termijnmarkten waren veel groter dan die van de AEX-index en de Dow Jones.

AEX-index hoger

Hoezeer de economie te lijden heeft van corona is te zien aan de olieprijs. De prijs van een vat Brent-olie kostte de laatste dag van 2020 bijna 20% minder dan eind 2019. De aandelenkoersen konden zich wel herstellen van de vrije val eerder in 2020. Toen duidelijk werd dat eind 2020 de eerste mensen tegen het coronavirus gevaccineerd konden worden, stegen de aandelenkoersen. De AEX eindigde vorig jaar op 604,58 punten. Dat is 3,3% hoger dan de slotstand van 2019. De Dow Jones index sloot vorige week donderdag 7,2% hoger dan op de laatste handelsdag van 2019.

Termijnmarkten bestand tegen pandemie

De agrarische termijnmarkten toonden zich goed bestand tegen de coronapandemie. Dat blijkt als de slotnoteringen van de eerstaflopende contracten van 31 december 2019 worden vergeleken met die van vorige week donderdag. De eerstaflopende contracten geven een goed beeld van het actuele marktsentiment. Vooral een investering in termijncontracten voor sojabonen leverde een best rendement op. Het eerstaflopende contract (maart 2020) sloot 31 december 2019 op $ 9,555 per bushel. Op het eind van 2020 noteert het eerstaflopende contract (maart 2021) maar liefst 37,2% hoger. Dat komt door droogte in Brazilië. Bovendien importeert China veel soja.

China koopt niet alleen veel soja, maar ook mais, tarwe en suiker. De maisprijs in Chicago lag eind vorig jaar 24,8% hoger dan eind 2019. In Parijs was het verschil 15,6%. De maisprijs kreeg eind 2020 nog een impuls doordat Argentinië aankondigde de export van mais stil te leggen tot eind februari uit vrees voor binnenlandse tekorten.

Investeren in suiker

De tarweprijs in Chicago pluste vorig jaar 14,6% en die in Parijs 13%. De tarweprijs had ook baat bij de aankondiging van Rusland, de grootste tarwe-exporteur ter wereld, om de export in februari aan banden te leggen uit vrees voor binnenlandse tekorten.

Ook een investering in suiker wierp zijn vruchten af in 2020. Het eerstaflopende suikercontract in Londen eindige vorige week donderdag 17,2% hoger dan eind 2019. Thailand produceert minder suiker door droogte en in de EU is minder suiker beschikbaar doordat het vergelingsvirus flink heeft huisgehouden in de bieten. Ook gaat Brazilië meer suiker omzetten in ethanol. Die suiker is dan niet meer beschikbaar voor de wereldmarkt.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.