Doorgaan naar artikel

Graan wordt interessanter en bio-graan dus ook

De markt voor biologisch granen groeit en lift mee op stijgende prijzen in de gangbare teelt. De oorlog in Oekraïne stuwt prijzen nog verder omhoog.

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
Foto: Canva premium

Foto: Canva

De markt voor biologisch granen groeit en lift mee op stijgende prijzen in de gangbare teelt. De oorlog in Oekraïne stuwt prijzen nog verder omhoog.

De biologische graansector groeit de laatste jaren gestaag. Dat gold vooral voor het aantal telers met bio-graan in hun bouwplan. In 2016 waren dit er nog 287, maar in 2021 was dit aantal al opgelopen tot 387; een stijging van ruim 30%. Het areaal nam ook toe. Al gebeurde dit pas echt vanaf 2018. Dat jaar werd er op 3.100 hectare bio-graan geteeld. Drie jaar later werd voor het eerst de grens van 4.000 hectare doorbroken: 4.085 hectare.

Het meeste bio-areaal was daarbij ingeruimd voor gerst (890 hectare) en tarwe (870 hectare). Gevolgd door rogge (770 hectare), haver (660 hectare) en triticale (470 hectare). Dat blijkt uit cijfers van CBS. Het aandeel van biologisch in de totale graanteelt nam tussen 2016 en 2021 ook toe van 1,7 tot 2,4%. Een behoorlijke stijging, al scoort bio-graan nog altijd relatief laag in vergelijking met andere biologische producten.

Er is wel meer perspectief voor de biologische graanteelt. De graanprijzen gaan al geruime tijd omhoog en bio lift daar op mee. Vorig jaar zomer noteerde Agrifirm voor de bio-graanpool een langjarig gemiddelde voor baktarwe van € 326 per ton. Haver kwam toen uit op € 317. Daarbij was de kwaliteit goed en werd het graan vooral gebruikt voor humane consumptie. Ook toen al ging biologisch mee in de hausse van de graanprijzen.

Dit jaar wordt daar nog een flinke schep bovenop gedaan door de oorlog in Oekraïne; de graanschuur van de wereld. Graanprijzen liggen misschien niet meer zo extreem hoog als in het voorjaar, maar liggen evengoed ruim boven het niveau van vorig jaar.

De aangetrokken markt in 2021 had overigens dit jaar al gevolgen voor het areaal granen. Boeren hebben er veel meer van ingezaaid. De teelt van granen (biologische of regulier) is aantrekkelijk geworden en dat gaat vaker ten koste gewassen met een hoger saldo zoals aardappelen of uien.

Het areaal bio-granen wordt de laatste jaren steeds groter en heeft de grens van 4.000 hectare doorbroken. Ook in 2022 wordt groei verwacht.

Snel delen

Image
Theo Brummelaar

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin