Doorgaan naar artikel

Graandeal Oekraïne en Rusland verlengd, termijn onduidelijk

Onder de oorspronkelijke graandeal tussen Rusland en Oekraïne van juli 2022 hebben meer dan 800 schepen tot nu toe 25 miljoen ton graan vervoerd. - Foto: Canva/sirene68

Onder de oorspronkelijke graandeal tussen Rusland en Oekraïne van juli 2022 hebben meer dan 800 schepen tot nu toe 25 miljoen ton graan vervoerd. - Foto: Canva/sirene68

Na lang onderhandelen hebben Rusland en Oekraïne, samen met Turkije en de Verenigde Naties, opnieuw een graandeal gesloten. De bemiddelaar tussen de beide landen, de Turkse president Erdogan, heeft dat bekendgemaakt.

Volgens de Oekraïense minister voor infrastructuur Oleksandr Koebrakov geldt die voor een periode van 120 dagen. Het Russische ministerie van buitenlandse zaken heeft het over slechts 60 dagen.

De gesprekken over een nieuwe deal liepen de voorbije weken erg moeizaam en de geldende afspraken zouden op 18 maart aflopen. De duur van een nieuwe deal was een van de heikele punten.

Oekraïens en Russisch graan uitvoeren via Zwarte Zee

De graandeal maakt het mogelijk dat Kiev en ook Moskou ondanks de oorlog graan, mest en andere landbouwproducten kunnen uitvoeren via de Zwarte Zee. Beide landen zijn belangrijke wereldwijde graanleveranciers.

Als het inderdaad zou gaan over een verlenging van 120 dagen, zou dat een overwinning zijn voor Oekraïne. Rusland liet eerder weten liever een deal te sluiten voor slechts zestig dagen. Dinsdag 14 maart communiceerde Moskou al dat er een deal was bereikt voor zestig dagen. Dat bericht bleek later niet te kloppen.

Het oorspronkelijke akkoord dateert van juli 2022. Onder dat akkoord hebben meer dan 800 schepen tot nu toe 25 miljoen ton graan vervoerd, aldus Erdogan. Deze tonnages worden ook door Oekraïne genoemd. Dit is de tweede keer dat de landen de graandeal verlengen.

Vanwege de deal stegen de prijzen van voedingsmiddelen wereldwijd minder snel. Aan het begin van de Russische invasie in Oekraïne ruim een jaar geleden dreigden grote tekorten en stegen de prijzen. De deal geldt dan ook als een van de weinige diplomatieke successen sinds de oorlog.

Graanprijzen termijnmarkten omlaag

Graanprijzen gingen na het bekendmaken van de deal meteen omlaag op de termijnmarkten. Bloomberg signaleert wel dat een termijn van zestig dagen eindigt juist voor de oogst van wintertarwe in Oekraïne. Dat geeft Rusland op dat moment een sterke onderhandelingspositie, omdat de wereld het graan dan nodig heeft. Bloomberg meldt ook dat de inzaai van zomergranen in Oekraïne eerder begonnen is dan vorig jaar, maar dat ook 30% minder zal worden gezaaid.

Medeauteur: Johan Oppewal

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Beheer
WP Admin