Doorgaan naar artikel

Graandeal voor export via Zwarte Zee verlengd

De graandeal, die een veilige export van Oekraïens graan via de Zwarte Zee garandeert, wordt met 120 dagen verlengd. Rusland en Oekraïne hebben daartoe een akkoord bereikt samen met de Verenigde Naties (VN) en Turkije.

Geüpdatet op:
Nieuws
Agri
Foto: Abaca Press premium

Foto: Abaca Press

De graandeal, die een veilige export van Oekraïens graan via de Zwarte Zee garandeert, wordt met 120 dagen verlengd. Rusland en Oekraïne hebben daartoe een akkoord bereikt samen met de Verenigde Naties (VN) en Turkije.

Verlenging van het graanakkoord is zeer positief voor de voedselvoorziening in de wereld, zeggen de betrokken partijen. Rusland had deze week al te kennen gegeven dat het in principe akkoord ging met een verlenging. Ook de Turkse president Erdogan rekende er al op. Na overleg in Istanbul is duidelijk geworden dat alle partijen het eens zijn over de verlenging.

Graandeal is flinke impuls voor export

Oekraïne is wat de graanexport betreft hoofdzakelijk afhankelijk van de verscheping via de havens aan de Zwarte Zee. Door de oorlog kwam deze uitvoer geheel stil te liggen. Het akkoord dat in juli werd gesloten, heeft de afgelopen maanden een flinke impuls gegeven aan de graanexport vanuit Oekraïne. De uitvoer is echter nog lang niet terug op het oude niveau van voor de oorlog.

Oekraïense graanexport ruim 30% kleiner

Uit cijfers van het Oekraïense ministerie van landbouw blijkt dat de graanexport sinds 1 juli 30,8% achterblijft bij die in dezelfde periode vorig jaar. Tussen 1 juli en half november heeft Oekraïne in totaal 15,6 miljoen ton graan geëxporteerd. In dezelfde periode vorig jaar was dat 22,5 miljoen ton.

Rogge en gerst

Procentueel gezien valt vooral de export van rogge en gerst kleiner uit. Qua tonnen is het echter vooral tarwe dat minder wordt uitgevoerd. Tot nog toe is 6 miljoen ton tarwe geëxporteerd en dat is minder dan de helft van de hoeveelheid die vorig jaar werd verscheept.

Maisexport groter

De maisexport is daarentegen ruim een keer zo groot als een jaar geleden. Dat komt omdat er nog veel mais van de oude oogst moest worden geëxporteerd om in de silo’s ruimte te maken voor de nieuwe oogst. Een groot deel van deze mais is aan Spanje geleverd omdat daar de oogst dit jaar door droogte veel kleiner is. Van de 8,3 miljoen ton mais die Oekraïne sinds 1 juli heeft geëxporteerd is 4,4 miljoen ton naar de Europese Unie gegaan.

Belemmering export Oekraïne

Uit de jongste cijfers komt duidelijk naar voren dat de oorlog de Oekraïense export nog steeds ernstig belemmert. In de eerste helft van november is de export nog steeds zo’n 22% kleiner dan de 3 miljoen ton die vorig jaar in dezelfde periode werd uitgevoerd. Aan mais is er in november nu 1,2 miljoen ton weggegaan. Vorig jaar was dat al ruim 1,6 miljoen ton in dezelfde periode. Dat scheelt dus een kwart.

Snel delen

Image
John Ramaker

Chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin