Graanexport draait als een tierelier

De Europese Unie exporteert enorm veel graan.

Dit seizoen is van 1 juli 2019 tot en met 9 februari 2020 ruim 27,1 miljoen ton graan verkocht aan landen buiten de EU. Dat is de grootste export van tarwe, gerst en mais in zeker vijf jaar.

Verloren gegane afzetmarkten terugwinnen

De EU verscheepte tot en met vorige week 17,5 miljoen ton tarwe. Dat is ruim 7,4 miljoen (+73%) meer dan in dezelfde periode vorig seizoen. In 2018 oogstte de EU weinig graan vanwege het droge groeiseizoen. De EU is blijkbaar goed in staat verloren gegane afzetmarkten weer terug te winnen.

Export gerst grootste in vijf jaar

Ook de export van gerst is dit seizoen het grootst in zeker vijf jaar. Er is tot en met vorige week bijna 4,5 miljoen ton gerst verscheept. Dat is een plus van bijna 50%. Ook mais uit de EU is gewild op de wereldmarkt. De EU exporteerde dit seizoen tot nu toe 2,8 miljoen ton mais. Dat is bijna anderhalf keer zo veel als in dezelfde periode vorig seizoen.

Export van tarwe trekt aan

Vooral de laatste maanden trekt de export van tarwe aan. Dat komt omdat de tarweprijzen in Rusland voortdurend stijgen. Russische akkerbouwers houden hun tarwe vast in de hoop op nog hogere prijzen. Daar komt bij dat de euro goedkoper is geworden ten opzichte van de dollar. Dat maakt Europese tarwe competitiever, omdat graan op de wereldmarkt wordt afgerekend in dollars.

Dinsdagmorgen 11 februari zakte de eurokoers naar $ 1,09. Eind vorig jaar kostte een euro nog $ 1,12. Rusland is de grootste concurrent van de EU op de grote tarwemarkten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Door de goed draaiende export lopen de tarweprijzen in de EU echter ook op. Tarwe wordt in Rusland juist goedkoper door de gedaalde vraag vanuit de wereldmarkt.

Door de goedlopende export blijft de tarweprijs op de termijnmarkt in Parijs redelijk op niveau.

Invloed coronavirus

Elders in de wereld zakken de prijzen voor agrarische grondstoffen door het coronavirus. Volgens het Franse marktbureau Agritel blijft die onzekerheid nog even. “De economische activiteit in China is sterk geraakt. Dit kan de wereldeconomie hard raken in de komende maanden.”

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.