Doorgaan naar artikel

Graanexport uit Rusland en Oekraïne loopt als tierelier

Volgens de deal kon Oekraïne via de zeeroute over de Zwarte Zee graan exporteren, en kreeg ook Rusland ruimte om landbouwproducten uit te voeren. Foto: Canva premium

Foto: Canva

Hoewel de Zwarte Zee een zeer gevaarlijk kruitvat vormt, exporteren zowel Rusland als Oekraïne meer granen dan verwacht. Ook het uitblijven van een graandeal tussen Rusland en Oekraïne brengt daarin vooralsnog geen verandering.

Er zijn zorgen te over in de graanmarkt. Extreme weersituaties leiden tot vraagtekens omtrent de oogstomvang in diverse belangrijke graangebieden. En voedselzekerheid is mogelijk in het geding nu ook de Turkse president Erdogan geen resultaat heeft geboekt in het overleg met de Russische president Poetin over hervatting van de graandeal.

Ruim aanbod

Toch heeft dit alles geen effect in de graanhandel. Vooralsnog is het aanbod ruim en dat drukt op de prijzen. Ondanks de gevaren is er sprake van een flauwe markt. Het is wachten op een kentering, maar ondertussen wordt er flink verkocht.

Donau

Oekraïne was altijd voor het grootste deel afhankelijk van de verscheping via de Zwarte Zee. Maar het land is vindingrijk en heeft via de Donau snel een nieuwe route weten te creëren. Deze route kost de graantelers in Oekraïne veel geld vanwege veel hogere transportkosten, maar het ze slagen er wel in om verrassend veel graan via deze weg te exporteren. De uitvoer is dit seizoen zelfs groter dan in de beginperiode van vorig seizoen. Ook de Russen zijn voortvarend in het uitleveren van graan.

Meer graan naar EU uit Oekraïne

Oekraïne en Rusland hebben beide ook meer graan geleverd aan de Europese Unie. Oekraïne is op dit moment de grootste leverancier van zachte tarwe en mais aan de EU. Rusland levert durumtarwe en ook mais. De graanexport vanuit de EU lijkt wat rustiger te verlopen, al was de uitvoer in de eerste anderhalve maand van dit seizoen vergelijkbaar met een jaar geleden.

Graanmarkt suddert voort

Voorlopig suddert de graanmarkt voort; grote hoeveelheden uit gebieden rond de Zwarte Zee en toch dalende prijzen. Een vonkje in dit gebied kan de markt echter in lichterlaaie zetten. De spanning is wat dat betreft groot.

Prognose: stabiliserende tot licht dalende prijzen.

Prijsinformatie over graan vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
John Ramaker

Chef-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin