Doorgaan naar artikel

Graanhandel schat tarweoogst iets voorzichtiger in dan EU

Foto: Mark Pasveer premium

Foto: Mark Pasveer

De Europese Graanhandel schat de tarweopbrengsten dit jaar in de Europese Unie iets voorzichtiger in dan de gewasmonitoringscommissie JRC van de Europese Commissie in de Mars-rapportage.

De graanhandel mikt op 1,4% hogere opbrengsten voor zachte tarwe dan in 2022, terwijl de Mars-rapportage uitgaat van een opbrengststijging van 3%.

De Europese vereniging van de graanhandel Coceral publiceert een oogstraming voor zachte tarwe van 129,5 miljoen ton dit jaar. Dat betekent dat ze er van uitgaan dat deze tarwe 2,1% meer oplevert dan het door droogte geplaagde 2022. Het areaal groeit volgens Coceral met 0,8% naar 22,1 miljoen hectare.

Bijdrage hogere opbrengsten per hectare

De bijdrage van de hogere opbrengsten per hectare is dus net iets groter volgens deze raming. Coceral mikt op een gemiddelde opbrengst van 5,87 ton per hectare. Dat is net iets minder dan de 5,99 ton waarvan de MARS-raming uitgaat. In beide gevallen liggen de opbrengsten net wat hoger dan het gemiddelde van de afgelopen jaren. Het 5-jarig gemiddelde ligt volgens Mars op 5,8 ton per hectare.

Hongarije

Vooral Hongarije zal dit jaar meer tarwe produceren, verwacht Coceral. Vorig jaar bleef de gemiddelde opbrengst in dat land steken op 4,4 ton per hectare. Dit jaar zullen de Hongaarse boeren 1 ton per hectare meer oogsten, verwacht Coceral. Mars denkt dat de oogst nog iets hoger uitvalt en mikt op 5,6 ton per hectare.

Tarwe kwam winter goed door

De tarwe is de milde winter goed doorgekomen, merkte het Mars-rapport eerder deze maand al op. Dat zien we dan ook terug in de opbrengstverwachtingen. In de zuidelijke regio’s zijn er nog wel wat zorgen wat betreft bodemvocht. Met name in Hongarije, Roemenië, Bulgarije en Griekenland is neerslag zeer welkom om de gewassen ook goed het voorjaar door te helpen.

Bulgarije

De graanhandel denkt dat de tarweopbrengsten in Bulgarije zullen stijgen naar 5,9 ton per hectare. Daarmee is de handel positiever gestemd dan de Mars-rapportage die rekent op iets minder dan 5,5 ton per hectare. Het 5-jarig gemiddelde ligt daar op 5 ton per hectare.

Evenwicht in EU

De grootste tarweproducenten in de EU houden elkaar een beetje in evenwicht. De Fransen zullen waarschijnlijk meer oogsten dan in 2022, terwijl de Duitsers waarschijnlijk niet de hoge opbrengsten halen die zij vorig jaar hadden. Dat laatste gaat ook op voor Nederland. Coceral mikt voor Nederland op opbrengsten van 9,2 ton (-0,4 ton ten opzichte van 2022). MARS rekent op iets minder dan 9,1 ton per hectare, terwijl vorig jaar volgens de monitoringscommissie JRC 10,4 ton van een bunder werd gehaald.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Beheer
WP Admin