Graanhandelaren en trekkerfabrikanten zien koers dalen

27-06 | |
De koers van Bunge daalde met ruim 17% en ook ADM zag zijn aandelen 12% minder waard worden. Foto: ANP
De koers van Bunge daalde met ruim 17% en ook ADM zag zijn aandelen 12% minder waard worden. Foto: ANP

Maandenlang leek het allemaal niet op te kunnen voor de grote graanhandelsbedrijven.

De omzet en winst van bedrijven als ADM en Bunge stegen door krap aanbod en grote vraag naar agrarische grondstoffen. Ook de aandelenkoersen stegen tot recordhoogtes. De afgelopen twee weken kwam daar echter even een einde aan. De koers van Bunge daalde met ruim 17% en ook ADM zag zijn aandelen 12% minder waard worden. Deels zijn er waarschijnlijk investeerders die hun winst hebben genomen. Ook is er meer druk gekomen op de torenhoge graanprijzen, wat mogelijk doorwerkt in de verwachtingen voor Bunge en ADM.

Schade aan graanterminals

Daarnaast werd afgelopen week een locatie van Bunge in een haven van het Oekraïnse Mykolayiv geraakt door een raketaanval. Ook een locatie van graanhandelaar Viterra is geraakt. De havenstad is normaal gesproken goed voor ongeveer een kwart van de graantransporten van het land. Schade aan belangrijke graanterminals zou het moeilijker maken om de overzeese handel, die sinds de oorlog in Oekraïne grotendeels is stopgezet, weer op te starten. De locatie van Bunge was sinds 24 februari al gesloten.

Agco leverde 15% in

Ook de trekkerfabrikanten Agco en CNH Industrial zagen voor het eerst in lange tijd een forse koersdaling. Agco leverde bijna 15% in en CNH Industrial bijna 12% in twee weken tijd. Ook John Deere zag een koersdaling van ruim 7%. De zorgen over een recessie sijpelen ook door naar de fabrikanten. Zakenbank Morgan Stanley verlaagde zijn ranking voor een Agco-aandeel. Wanneer er een recessie komt, zullen bedrijven minder uitgeven en zullen machinefabrikanten worden getroffen.

De dalingen van bovengenoemde bedrijven wogen zwaar op de Food&Agribusiness-index. Die daalde namelijk met ruim 6% in twee weken. Dat is flink meer dan bijvoorbeeld de AEX-index, die daalde met 3,2% en de S&P 500 (500 grootste beursgenoteerde bedrijven van de VS) die ongeveer gelijk bleef.

Stijgers waren er echter ook. Zo werden aandelen Südzucker ruim 15% meer waard door positieve kwartaalresultaten en verhoogde prognoses voor het gehele boekjaar.

Bekijk het verloop van de aandelenkoersen van bedrijven in de Beursindex van Food&Agribusiness via FoodAgribusiness.nl/markt

Kloosterman
Meer over


Beheer