Doorgaan naar artikel

Graaninkopers willen Europese tarwe niet

De wereld schreeuwt moord en brand, maar wil de tarwe uit de Europese Unie en – in iets mindere mate - de Verenigde Staten niet.

Image premium

De wereld schreeuwt moord en brand, maar wil de tarwe uit de Europese Unie en – in iets mindere mate – de Verenigde Staten niet. Met name in de EU lopen de tarwevoorraden nu op, omdat de export zwaar tegenvalt.

Er is tarwe zat in de Europese Unie. Maar kopers willen het niet. In de handel wordt bevestigd dat de EU-export stroef loopt. Daarbij wordt gewezen op de ongekend hoge prijzen van ruim € 400 per ton, waardoor zaken op de wereldmarkt lastiger tot stand komen. Daarnaast exporteert Rusland juist wat meer tarwe dan verwacht. En de exportstatistieken van Frankrijk lopen wat achter. Door bijstellingen later in het seizoen zal volgens de handel blijken dat er toch wel wat meer tarwe is weggegaan dan nu uit de statistieken blijkt.

Amerikaanse exportverwachtingen opgeschroefd

Hoezo is er meer dan voldoende tarwe in de EU? Amerikaanse cijfers brengen de situatie duidelijk in beeld. De productie in 2022 kwam uit op zo’n 138,4 miljoen ton. De exportverwachtingen werden mede door de oorlog in Oekraïne opgeschroefd naar 37,5 miljoen ton. Dat graan is ook beschikbaar, al tekent de handel erbij aan dat het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) de exportverwachtingen wel wat te hoog heeft gezet. Desalniettemin blijkt nu de vraag naar EU-tarwe kleiner dan gedacht.

Dat is opvallend. Want de wereld schreeuwt om tarwe nu Oekraïne een paar miljoen ton tarwe niet kan leveren, omdat de afzet via Zwarte Zee is afgesloten door Rusland. En nadat India een exportverbod heeft ingesteld is dat nog eens verergerd. De wereld lijdt nog meer honger omdat er een tekort is aan tarwe, gooit wereldvoedselorganisatie FAO nog meer olie op het vuur. En ook de Europese Unie bemoeit zich er nadrukkelijk mee en wil meehelpen om nog zo veel mogelijk graan uit Oekraïne alsnog over land zijn weg te laten vinden.

Afzet graan uit Europa wil niet vlotten

En dat terwijl de EU dus tarwe in overvloed heeft. Maar de afzet van het Europese graan wil niet vlotten. En daar hoor je niemand over. Week na week vallen de exporten vanuit de EU tegen. In plaats van grotere hoeveelheden dan vorig jaar, worden er kleinere hoeveelheden verscheept. Dat past niet in het beeld dat van de tarwemarkt wordt geschetst.

De stroeve tarwe-export vanuit de EU ontgaat het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA niet. De exportverwachtingen vanuit de EU zijn verlaagd naar 31 miljoen ton. Dat is 6,5 miljoen ton minder dan de exporthoeveelheid die een paar maanden geleden werd voorzien. Het resultaat daarvan is dat de raming van de eindvoorraden tarwe in de EU per 1 juli is verhoogd van 9,6 naar 13,6 miljoen ton. Dat betekent dat de voorraden in de EU ondanks alle problemen in de wereld ineens 3 miljoen ton groter uitvallen dan aan het einde van vorig seizoen.

Speculanten beheersen graanmarkt

De markt heeft er vooralsnog geen oren naar. Dat komt met name omdat speculanten de graanmarkt beheersen. Berichten over een exportverbod uit India voeden de onzekerheid in de markt en dat is voer voor deze speculanten. Stijgende prijzen, gevolgd door winstnemingen en daarna weer stijgende prijzen. Mooier kan het niet voor de speculant die nu met tarwe zijn brood verdiend.

Snel delen

Image
John Ramaker

Chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin