Graanmarkt afwachtend gestemd

09-12-2019 | |
Verwerking van tarwe in een pastafabriek. - Foto: ANP - Foto: "Jean-Pierre Clatot"
Verwerking van tarwe in een pastafabriek. - Foto: ANP

Met de winter in aantocht is de sfeer op de graanmarkt afwachtend. Er zijn geen schokkende zaken die de graanprijzen op de korte termijn beïnvloeden. Winters weer kan de komende weken wel greep krijgen op de productie voor het komende seizoen. Prijzen bewegen binnen vrij kleine marges.

Op de termijnmarkten stonden de prijzen voor tarwe en mais vorige week onder druk. Chicago gaf na de aardige prijsstijgingen van eind november nu een terugval te zien van tarweprijs. Het contract voor maart 2020 zakte ruim 3%. Eenzelfde tendens, maar binnen kleinere marges, was te zien in Parijs. De maisprijzen gingen beduidend minder onderuit, er staat lichte druk op.

Op de fysieke markt zijn de tarwe- en maisprijzen vooralsnog redelijk stabiel, uitgaande van de indexen van de International Grains Council. De binnenlandse noteringen geven alle een stabiele tot stijgende tendens aan.

Tarwe

Op de wereldmarkt is goede vraag naar tarwe en heeft de tarweprijs ook enige ondersteuning van de aanhoudende problemen in Australië, waar de oogstprognose steeds verder naar beneden wordt bijgesteld, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (ROV.nl).

In Argentinië is de situatie weliswaar minder precair, maar zeker niet ideaal. Hier is het vooral de kwaliteit van de tarwe die zorgen baart. In Rusland komt volgens RVO.nl nu wat meer tarwe los bij de producenten, die terughoudend waren om te verkopen. De prijzen zijn er desondanks gestegen.

Voor Frankrijk is het belangrijk de prijs concurrerend te houden, aangezien er dit seizoen meer tarwe beschikbaar is voor export.

Mais

De maisprijs leunt op vertraagde oogst in de Verenigde Staten en toenemende ethanolproductie daar. De goede maisoogst die in Brazilië wordt verwacht, nivelleert dat weer. Overigens heeft Brazilië al erg veel uitgevoerd, wat tot krapte op de binnenlandse markt kan leiden.

Gerst

Voor gerst staat de prijs redelijk stevig, deze kruipt de laatste weken iets omhoog. Groningen geeft voor gerst net als voor tarwe een stabiele markt aan.

Al met al is het een sfeer van afwachten op de graanmarkt. De handel kijkt rustig wat de weersomstandigheden voor invloed kunnen hebben op de productie in het komende seizoen.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur
Meer over


Beheer