Doorgaan naar artikel

Graanmarkt blijft in mineurstemming

Foto: Peter Roek

Foto: Peter Roek

Negatief sentiment op de termijnmarkten, gevoed door angst voor de gevolgen van ‘corona’, zet de graanmarkt verder in mineur. Daarbij komt nog de invloed van verwachte grote oogst van met name tarwe.

De graanprijzen op de termijnmarkten staan onder druk. Het tarwecontract mei 2020 in Parijs zakte vorige week maandag abrupt met € 3,25 en verloor in de rest van de week nog € 1,00 aan waarde. Op maandag 16 maart stonden de cijfers voor tarwe nog weer verder in het rood. Sinds medio februari is er al ruim € 15,00 aan waarde ingeboet. De prijsdaling voor mais is veel minder en verliep ook geleidelijk, het junicontract zakte vorige week € 2,00. Het ging maandag 16 maart echter meteen € 3,00 in de min. In Chicago was het beeld niet veel anders.

Prijsdruk houdt aan

De druk op de graanprijzen houdt aan op de fysieke markt. Er blijft zorg over de economische gevolgen van de corona-uitbraak, de recente daling van de olieprijs speelt een rol en bij dat alles komt voor tarwe in ieder geval nog de wetenschap dat de vooruitzichten er zijn dat de oogst van het seizoen 2020-’21 stevig uitpakt. De kanttekening past zoals altijd dat uitgegaan wordt van normale weersomstandigheden. En, er is in het Zwarte Zeegebied aanhoudend droogte, terwijl men in de EU juist te veel aan neerslag last heeft opgeleverd. De Europese weersomstandigheden verbeteren nu wel.

In Australië is zeer welkome regen een stimulans, die zorgt voor bijstelling van de oogstprognose naar boven. Om even op EU in te zoomen: Coceral, waarin de Europese handelsorganisaties voor graan en aanverwante producten vertegenwoordigd zijn, verwacht dat de Franse oogst van zachte tarwe de op één na grootste ooit wordt. Voormalig EU-lidstaat het Verenigd Koninkrijk boekt volgens Coceral achteruitgang die dat meer dan compenseert.

Prijsdaling voor gerst

Uit berichten van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) blijkt dat er prijsdalingen zijn voor gerst, ondanks toenemende interesse in die graansoort. De genoemde overmaat aan regen in de EU heeft ervoor gezorgd dat inzaaien van zomergerst ver achter ligt in vergelijking met vorig seizoen, terwijl de wintergerst er kwalitatief minder bij staat. Ook hiervoor geldt dat de situatie nu opklaart.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Beheer
WP Admin