De stemming op de graanmarkt is zowel voor de termijnhandel als in de fysieke handel rustig tot net prijshoudend. Er is een behoorlijke dosis onzekerheid, over de mogelijke impact die de uitbraak van het coronavirus kan krijgen.
De tarweprijs deed het op de termijnmarkt in Parijs niet slecht in de afgelopen week. Na een vlotte start op maandag en daarna wat terugval kwam op vrijdag de prijs weer in de lift. Maandag was de tendens prijshoudend. De tarwe-export uit de EU, lees Frankrijk, is goed en ligt ten opzichte van vorig seizoen bijna twee derde hoger, meldt de Rijksdienst voor Ondernemers.
In het westen van de EU zijn de temperaturen ongewoon hoog voor de tijd van het jaar en houdt de regen aan. Het Franse bureau voor de agrarisch sector Agrimer meldt dat de kwaliteit van het graan op het land achteruit gaat. Van de wintertarwe verdient momenteel nog 65% het predicaat goed tot uitstekend. Dat was vorig jaar rond deze tijd nog 85%. Voor wintergerst geldt in grote lijnen hetzelfde. De termijnprijs voor mais herstelde zich in Parijs iets van de daling die er wekenlang in zat. Op de wereldmarkt is de tendens rond mais licht negatief. Er is nog steeds onzekerheid over de mate waarin de uitbraak van het coronavirus de wereldhandel gaat frustreren. De vrees is er wel, maar de gevolgen zijn volstrekt onduidelijk.
Daarnaast is het van invloed dat de aanvoer vanuit Zuid-Amerika groter zal worden, met name vanuit Brazilië. Er zijn prognoses voor een recordoogst, vooral dankzij een grote opbrengst van de safrinha, de tweede oogst die volgt na de overgang van soja op mais. De uitvoer van Amerikaanse mais is heel matig en wordt eigenlijk alleen wat gecompenseerd door toename van het gebruik voor de productie van ethanol. Dit tot ergernis van de boeren, die vooral wachten op aantrekkend export van met name graan en soja naar China.
Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina