Graanmarkt is weermarkt met hoge prijzen

24-02 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

De fysieke Europese graanprijzen zetten deze week een stap omhoog.

De EU-voertarwenotering van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) steeg deze week met € 6 naar € 245 per ton. Voor EU-voergerst steeg de notering deze week met € 2 naar € 222 per ton. Ook de graanbeurs in Groningen verhoogde de notering voor voertarwe deze week met € 5 naar € 230 per ton. Dat is het hoogste niveau sinds ruim 7,5 jaar (juni 2013).

Invloed weer

Voor de komende oogst speelt het weer een belangrijke rol in de verschillende productiegebieden in de wereld. Het was extreem koud in de Amerikaanse staat Texas en delen van Europa. Al blijkt de vorstschade in Europa enigszins mee te vallen, meldde het Joint Research Centre (JRC), het onderzoeksbureau van de Europese Commissie, eerder deze week. Na dit bericht bewogen de tarwenoteringen op de termijnmarkt in Parijs iets omhoog.

Verder wordt zeer koud weer verwacht in het Zwarte Zeegebied. Dat wordt goed in de gaten gehouden door analisten, omdat het tot vorstschade van voornamelijk de tarwe in die regio kan leiden.

Hoge maisprijs

Ook bewogen de tarwe- en maisnoteringen op de termijnmarkt in Chicago dinsdag 23 februari niet veel, ondanks de lage temperaturen in de staat Texas, met de kans op vorstschade bij wintertarwe als gevolg. Alsnog staan de graanprijzen op een hoog niveau. Dat hoge prijsniveau is aantrekkelijk voor akkerbouwers om meer granen in te zaaien.

In Brazilië regent het volop. Daardoor loopt de tweede ‘safrinha maisoogst’ vertraging op door de late sojabonenoogst. Safrinha-mais wordt na de sojaoogst gezaaid. Alsnog verwachten handelaren een toename van het maisareaal, omdat de prijzen voor mais op een relatief hoog niveau staan. Maar als soja laat wordt geoogst, is geen mais meer als tweede teelt mogelijk.

Prognose: vaste marktstemming.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Smale
Annet Smale Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.