Graanmarkt is wisselvallig

21-12-2020 | |
Foto: Joris Telders
Terhorst, graan, opslag, graanopslag, graansilo

Om te spreken van een mineurstemming is zwaar overdreven, maar de graanprijzen bewegen zich niet meer zo snel omhoog. De tarweprijs gaat op en neer onder invloed van oogstprognoses en politieke verwikkelingen. De maisprijs verloopt stabieler.

De handel in tarwe was vorige week wisselend. Op de termijnmarkt in Parijs was er op vrijdag 11 december nog een forse prijsverhoging, maar zakte de prijs na het weekeinde weer terug. Vervolgens klom het prijspeil weer op, de handel was wat kalmer. Verschillende invloeden spelen nu een rol. Zowel Australië als Canada hebben flinke tarweoogsten. De aanvoer vanuit Rusland komt binnenkort echter onder druk, als daar exportquota van kracht worden. Voor de korte termijn bestaat weliswaar de vrees dat er nog even flink wat tarwe uitgevoerd zal worden, om exportheffingen voor te zijn. In Rusland is het aanbod echter matig, boeren houden hun tarwe vast na recente prijsdaling.

In Chicago was het verloop van de prijs voor het tarwecontract maart 2021 vergelijkbaar met dat in Parijs. Eerst op de maandag een terugval na de sterke verhoging van vrijdag 11 december, maar daarna toch weer een positieve stemming met oplopend prijsniveau.

Mais prijshoudend

De termijnprijs van mais ontwikkelt zich in Parijs wat vlakker, maar steeg vorige week per saldo € 3,75 per ton ten opzichte van 11 december. Ook in Chicago verlopen de prijswijzigingen van mais (contract maart 2021) rustiger, maar wel prijshoudend. Op maandag 21 december begonnen beide termijnmarkten de week met een rustige stemming voor zowel tarwe als mais.

Wintertarwe in puike conditie

Het prijsniveau voor mais staat mede onder invloed van de droogte in Zuid-Amerika, met name Brazilië. Als de soja die nu is ingezaaid in het komende jaar laat kan worden geoogst, waar het wel naar uitziet, komt de direct daarop volgende inzaai van de tweede maisoogst in de verdrukking. Dat is de ‘safrina’, voor Brazilië de belangrijkste maisproductie. De maisoogst 2020 in Oekraïne valt waarschijnlijk wat groter uit dan tot dusver bericht, meldt bureau Agritel.

De wintertarwe en -gerst in Frankrijk zijn in puike conditie, dankzij de gunstige omstandigheden tijdens het inzaaien afgelopen herfst en het tot dusver zachte weer.

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.