Graanmarkt komt in mineur

03-02-2020 | |
Foto: Ton Kastermans Fotografie
Foto: Ton Kastermans Fotografie

De druk op de graanprijzen houdt aan, al is de prijsdaling tot dusver niet alarmerend. De uitbraak van het coronavirus zorgt voor onzekerheid en daardoor een negatief sentiment op de termijnmarkten.

De prijzen voor zowel tarwe als mais zijn vorige week op de termijnmarkt in Parijs gedaald. Ook in Chicago zakten de noteringen.

Voor beide markten geldt dat er meer druk op de tarweprijs staat dan op mais.

Hetzelfde beeld is terug te zien op de fysieke markt. De maisprijs van de Verenigde Staten is concurrerend, waardoor de VS de export zien toenemen.

Op gerstaanbod lijkt druk te komen

De gerstprijs handhaaft zich beter. Hier krijgt de markt steun door onder meer grote aankoop van Saoedi-Arabië, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Het aanbod lijkt gedrukt te gaan worden, door kleinere oogsten in Argentinië en Canada.

Russische tarwe

De temperatuur rond de Zwarte Zee is erg hoog voor de tijd van het jaar. Dit, in combinatie met regen, is op zich gunstig voor de komende Russische tarweoogst, maar dan moet het in de rest van de winterperiode niet hard gaan vriezen.

Dat risico op schade door vorst na een relatief (te) warme periode is er overigens ook in het oosten van de EU. Voorlopig voorziet het Russische marktbureau Ikar een zeer grote Russische tarweoogst voor dit jaar, nu er een recordareaal wintertarwe staat en een gelijk tot iets groter areaal zomertarwe wordt verwacht.

Coronavirus: gevolgen nog niet te voorzien

De gevolgen van de uitbraak van het coronavirus zijn nog niet te overzien, maar op de financiële markten en in de handel in agrarische producten wordt verwacht dat de Chinese economie er een flinke tik door zal krijgen. Dat drukt vervolgens de economische groei wereldwijd.

Niettemin is de stemming voor agrarische producten in de rest van het jaar niet negatief.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur


Beheer