Graanmarkt raakt in mineurstemming

02-03-2020 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

Negatief sentiment op de graanmarkt treft deze dagen de graanprijzen, vooral die van tarwe. Het is een combinatie van onrust rond de uitbreiding van het Coronavirus en het vooruitzicht van flinke productiegroei.

De graanmarkt staat momenteel sterk onder invloed van de financiële markten. Dat is het sterkst te merken in de termijnhandel, als altijd gevoelig voor sentiment.

Er is vrees voor terugval van de economie wereldwijd, doordat handelsstromen stagneren. In China staat teveel van de logistiek nog stil of is er minimale activiteit.

Coronavirus

Het is ook duidelijk dat men wereldwijd moeite heeft de consequenties van de Coronavirus-uitbraak proportioneel in te schatten. Voorzichtigheid is daarom troef, zowel bij inkopers als verkopers.

In de fysieke markt was dat bijvoorbeeld te zien aan de Belgische graanprijzen van vorige week. Op dinsdag kon de Belgische sectororganisatie Fegra geen prijsnoteringen voor tarwe, mais en gerst zetten, wegens gebrek aan transacties. Daags erna kwamen er wel prijzen, die een stuk lager uitvielen dan op de maandag tevoren. Met name tarwe moest een veer laten.

Tarweprijs Chicago flink gezakt

Op de termijnmarkt in Chicago zakte vooral de tarweprijs afgelopen vrijdag flink, met 4% ten opzichte van de voorgaande week. Het contract maart 2020 voor mais ging bijna 3% onderuit.

Dezelfde trend, maar misschien iets minder rigoureus, was te zien op de termijnmarkt in Parijs.

Over een wat langere periode (een maand) is het prijspeil van de granen op de termijnmarkt van Chicago verder gezakt dan in Parijs. Ook ontwikkelingen in productie en beschikbaarheid houden uiteraard invloed.

De verzwakte roebel en de dalende prijzen in het gebied rond de Zwarte Zee zorgen voor meer concurrentie op de exportmarkten en prijsdruk op de korte termijn.

International Grains Council

De International Grains Council heeft de prognose voor de tarweoogst in het lopende seizoen naar boven bijgesteld. Voor het komende seizoen 2020/’21 verwacht IGC een record wereld-tarweproductie van 769 miljoen ton.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur


Beheer