Graanmarkt stagneert door coronavirus

24-02-2020 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

De verdere uitbreiding van de besmettingen met het coronavirus ook buiten China doet de graanmarkt geen goed. Er staat druk op de termijnprijzen en de fysieke markt loopt stroever.

De zorgen over de virusproblemen worden versterkt doordat al duidelijk is wat het effect kan zijn. De handel komt op een zeer laag pitje en het is afwachten wat de klok slaat. De termijnmarkten voor graan waren in de afgelopen week aanvankelijk positief gestemd, met name voor tarwe. Dat geldt in het bijzonder voor Chicago. Daar stond de notering voor het contract maart 2020 op woensdag 4% hoger dan een week eerder. De Amerikanen zijn wat optimistischer over de kansen van hun tarwe-export.

Ten eerste is er de hoop dat de verbeterde betrekkingen met China ertoe leiden dat ze daar meer tarwe kwijt kunnen, omdat de extra heffingen worden losgelaten. Deze aspecten verdwijnen nu wat naar de achtergrond. Andere invloeden zijn onder meer dat de oogstprognose voor Australië recent weer naar beneden is bijgesteld, aldus de Rijksdienst voor Ondernemers.