De verdere uitbreiding van de besmettingen met het coronavirus ook buiten China doet de graanmarkt geen goed. Er staat druk op de termijnprijzen en de fysieke markt loopt stroever.
De zorgen over de virusproblemen worden versterkt doordat al duidelijk is wat het effect kan zijn. De handel komt op een zeer laag pitje en het is afwachten wat de klok slaat. De termijnmarkten voor graan waren in de afgelopen week aanvankelijk positief gestemd, met name voor tarwe. Dat geldt in het bijzonder voor Chicago. Daar stond de notering voor het contract maart 2020 op woensdag 4% hoger dan een week eerder. De Amerikanen zijn wat optimistischer over de kansen van hun tarwe-export.
Ten eerste is er de hoop dat de verbeterde betrekkingen met China ertoe leiden dat ze daar meer tarwe kwijt kunnen, omdat de extra heffingen worden losgelaten. Deze aspecten verdwijnen nu wat naar de achtergrond. Andere invloeden zijn onder meer dat de oogstprognose voor Australië recent weer naar beneden is bijgesteld, aldus de Rijksdienst voor Ondernemers.
De landen rond de Zwarte zee doen het verschillend op de exportmarkt. Oekraïne heeft dit seizoen ruim 16 miljoen tarwe uitgevoerd, ongeveer 30% meer dan in 2018/’19. In Rusland staat de teller tot en met half februari op 22,8 miljoen ton. Dat is juist minder dan vorig jaar, ongeveer een vijfde.
De maisnoteringen doen het minder. De RVO meldt dat in de VS de maisprijzen iets aantrokken als gevolg van logistieke problemen na overstromingen in het zuiden. De export van Argentinië loopt vlot, die van Brazilië juist niet.
Voor de tarwemarkt stuwende invloed is de rapportage van Coceral, de vertegenwoordigende associatie voor de Europese handel in granen, rijst, oliezaden en aanverwante producten zoals olijfolie. Coceral geeft zijn eerste prognose voor de Europese graanoogst 2020. Er komt volgens Coceral 302,7 miljoen ton binnen, dat is 6,2 miljoen ton ofwel 2% minder dan in 2019. De terugval is voor tarwe (exclusief durum) het sterkst: een oogst van 137,9 miljoen ton, ofwel 7,8 miljoen ton (5,4%) minder dan in 2019. De gerstoogst zakt met 2,3% naar 60,8 miljoen ton, aldus Coceral.
Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina