Op de termijnmarkt doet tarwe het momenteel beter dan mais, dankzij meer vraag. In het lopende seizoen is de EU-export van tarwe op stoom, al is het de vraag hoelang nog. In het segment mais is meer concurrentie.
De prijs van tarwe is op de termijnmarkt in Chicago wat aan het dobberen, maar gaf vorige week een opwaartse tendens aan. In de Verenigde Staten is zicht op terugval in de tarwe-arealen. De aanplant staat op een historisch laag peil. Ook Parijs is voor tarwe ten opzichte van de voorgaande periode wat vriendelijker gestemd. De agrarisch-economische site Agrimoney meldt dat het Franse areaal wintertarwe voor het komende seizoen zal krimpen als gevolg van achterblijvende aanplant.
Lees verder onder de grafiek
Waar Parijs voor mais een nog vrijwel stabiel beeld liet zien, zakte de maisprijs in Chicago langzaam maar zeker af. Of de EU-maisprijzen hun niveau weten te houden is de vraag. De Europese maisexport is weliswaar gegroeid, maar er komt momenteel wel veel goedkope mais uit Oekraïne de EU binnen.
Dan de fysieke markt. Er is wereldwijd momenteel vlotte handel in tarwe, meldt RVO.nl. De prijzen tenderen stabiel tot iets dalend. De Europese export van zachte tarwe is sinds het begin van het lopende seizoen van 1 juli tot medio november uitgekomen op 10,3 miljoen ton. Dat is ruim de helft meer dan in dezelfde periode van het voorgaande seizoen. De voornaamste bestemmingen zijn Algerije, Saoedi-Arabië, Egypte en China. Frankrijk exporteerde bijna 3 miljoen ton, Roemenië 2,5 miljoen ton.
Agritel meldt dat van de recent uitgeschreven Algerijnse tender van 500.000 ton tarwe een aanzienlijk deel wordt ingevuld door Frankrijk. Dat is weliswaar gunstig, maar er is wel bezorgdheid over het nieuws dat Algerije dit seizoen de import wil beperken tot 4 miljoen ton in plaats van de gebruikelijke 6 miljoen ton.
De noteringen voor gerst op de wereldmarkt zijn in de afgelopen maand uitermate stabiel gebleven. De export vanuit de EU naar voornamelijk Saoedi-Arabië en China was tot nog toe 3 miljoen ton, ruim 40% meer dan in dezelfde periode vorig seizoen.
De Russische graanoogst laat een groei zien ten opzichte van vorig jaar, zowel voor tarwe als voor mais en gerst. De tarweoogst groeit met 6% naar 77,9 miljoen ton. De gerstoogst is met 21,6 miljoen ton een vijfde groter dan vorig seizoen, de maisoogst met 13,2 miljoen ton een kwart meer. Al met al groeit het Russische aanbod op de wereldmarkt.
Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina