Graanmarkt tendeert weer licht positief

06-07-2020 | |
Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

De prijzen van tarwe zijn op de termijnmarkten iets aangetrokken, mede door iets tegenvallende eerste oogstresultaten in EU en Rusland. Mais doet het ook iets beter, wat hoofdzakelijk te danken is aan toenemend verbruik, voor ethanol.

De eerste oogstresultaten voor tarwe in de EU en Rusland zijn teleurstellend, meldt bureau Agritel. Het probleem in de EU zit vooral in een kleiner aantal planten per vierkante meter. Al met al zorgde dit vorige week voor een stijgende tarweprijs op de termijnmarkt voor de contracten met levering vanaf september.

China importeert meer

Overigens is de prijs nog steeds zo’n € 5,00 per ton lager dan een maand geleden en maandag 6 juli bleven de prijzen enigszins hangen. Mais tendeerde licht positief. In Chicago is vrijdag 3 juli niet gehandeld, voorafgaande aan de nationale feestdag Independence Day. Daar begon op maandag de termijnhandel in tarwe voor alle contracten vanaf september 2020 met prijsstijgingen. Dat gold nog sterker voor mais, ingegeven door vrees voor de invloed van droogte in een voor de mais cruciaal groeistadium.

Volgens de agrarisch-economische site Agrimoney gaat China waarschijnlijk de maisimport opschroeven met 20 miljoen ton, om voorraden op peil te brengen. De eigen maisproductie blijft al enkele jaren achter bij het verbruik. Dit neemt gestaag toe, in het afgelopen jaar mede door groeiende vraag vanuit de varkens- en pluimveesector. De varkenssector herstelt geleidelijk van de impact die de Afrikaanse varkenspest heeft op de productie. Ook is er toename van maisverwerking tot alcohol voor desinfectiedoeleinden.

Meer ethanol

Op de fysieke markt komt nu wel druk op de graanprijzen doordat de eerste oogst is begonnen. Dat geldt althans Rusland, waar de maaltarwe circa 10% goedkoper is dan een maand geleden. Echter, de graanoogst is er zoals gezegd teleurstellend ten opzichte van vorig jaar. Het Oekraïens agrarisch adviesbureau UkrAgroConsult verwacht bij monde van directeur en graanmarktanalist Sergey Feofilov dat terugval van de tarweproductie in de EU en de Oekraïne dan ook niet gecompenseerd zal kunnen worden door Russische exporten.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ziet stijgende maisnoteringen op de wereldmarkt als gevolg van toenemende ethanolproductie. De stijging wordt getemperd door de grote voorraden in de Verenigde Staten en de voorspoedig verlopende oogsten in zowel Brazilië als Argentinië.

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur
Meer over


Beheer