Graanmarkten beginnen nieuwe jaar in de plus

De prijzen voor granen stijgen in de eerste week van het nieuwe jaar op de internationale markten.

De tarweprijsindex van de International Grains Council (IGC) stond 5 januari op 224 punten (index 100 = januari 2000). Daarmee staat de prijsindex 17% hoger dan een jaar geleden.

Ook de termijnmarkt in Parijs beweegt mee omhoog. Voor maaltarwe steeg de notering van het eerst aflopende contract dinsdag 5 januari naar € 217,75 per ton. Dat is een stijging van 3% vergeleken met een week eerder.

Overigens staat de Parijse notering lager dan een jaar geleden (begin januari 2020: € 188 per ton). Dat kwam deels omdat een jaar geleden in Frankrijk werd gestaakt, waardoor de export vanuit de Franse havens lastig verliep.

Exportbeperkingen

Een belangrijke factor voor een hogere tarweprijs is dat Rusland heeft besloten om vanaf 15 januari een exportbelasting in te voeren, dit om de eigen markt te beschermen. Vervolgens heeft Argentinië eind 2020 besloten om de maisexport tot eind februari stil te leggen uit vrees voor binnenlandse tekorten.

Verder houdt het droge weer in Argentinië naar verwachting aan, waardoor de maisoogst lager kan uitvallen. In het laatste Wasde-rapport van het Amerikaanse landbouwministerie wordt uitgegaan van een Argentijnse maisproductie van 49 miljoen ton voor seizoen 2020-’21. Analisten van het Franse landbouwbureau Agritel beschouwen dit cijfer als zeer optimistisch.

Hogere maisprijs

Ook voor mais stijgen de noteringen fors. Zo stond de maisnotering dinsdag 5 januari op de termijnmarkt in Chicago 6% hoger dan een week geleden. De verwachting is dat door de droogte in Argentinië ook de maisopbrengst lager uitvalt dan waar eerder van werd uitgegaan.

Prognose: hogere graanprijzen.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.