Graanoogst Brazilië naar nieuw record

13-04 | |
Voor soja is de productieprognose 135,5 miljoen ton, bijna 11 miljoen ton meer dan de vorige oogst. - Foto: Canva
Voor soja is de productieprognose 135,5 miljoen ton, bijna 11 miljoen ton meer dan de vorige oogst. - Foto: Canva

Brazilië verwacht in totaal 273,8 miljoen ton voor de graanoogst van 2020-2021, daarmee wordt een nieuw record gevestigd.

Het Braziliaanse nationale agentschap voor de voedselvoorziening (Conab), onderdeel van het ministerie van landbouw, heeft de nieuwe cijfers over de graanoogst gepubliceerd. In vergelijking met de vorige oogst is sprake van een stijging van 6,5% ofwel 16,8 miljoen ton.

Meer areeal met mais ingezaaid

Deze productiestijging is vooral toe te schrijven aan de uitbreiding van het areaal van de tweede teelt van mais en de toename van de productiviteit van soja. Het totale areaal groeide, in vergelijking met de vorige oogst, met bijna 4% naar 68,5 miljoen hectare. Hiervan is ongeveer 20 miljoen hectare land dat opnieuw wordt ingezaaid voor de tweede en derde oogst en wintergewassen, die worden ingezaaid na de eerste oogst van soja en mais.

Prognose: bijna 11 miljoen ton meer soja dan vorige oogst

Voor soja is de productieprognose 135,5 miljoen ton, bijna 11 miljoen ton meer dan de vorige oogst. Hiermee zou Brazilië, nu al de grootste producent ter wereld, een nieuw record vestigen. Ook voor de totale maisoogst wordt een nieuw record verwacht. Die oogst zou volgens Conab uitkomen op 109 miljoen ton, ruim 6% meer in vergelijking met het vorige seizoen. Daarvan wordt 24,5 miljoen geproduceerd in de eerste oogst, 82,6 miljoen in de tweede en 1,8 miljoen in de derde oogst.

De rijstproductie daalt met 1% naar 11 miljoen ton en de productie van bonen, van de drie oogsten samen, groeit met 2% naar 3,3 miljoen ton. De eerste oogst daarvan is bijna voltooid, de tweede is begonnen en de derde wordt vanaf de tweede helft van april gezaaid. De oogstverwachting voor tarwe bedraagt 6,4 miljoen ton. Als deze prognose uitkomt, neemt de productie met 2,2% toe ten opzichte van vorig seizoen.

Maisexport verloopt traag

De Braziliaanse export van mais verloopt vooralsnog traag. Desondanks gaat Conab ervan uit dat uiteindelijk zo’n 35 miljoen ton mais wordt geëxporteerd. Deze hoeveelheid is vergelijkbaar met die van vorig seizoen. De export van sojabonen neemt naar verwachting met 3% toe tot 85,6 miljoen ton.

Lees ook: International Grains Council verlaagt graanprognose 2020-2021

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

van de Vooren
Jos van de Vooren Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.